Külföld

Akkora a szárazság Barcelonában, hogy tartályhajókkal vihetik oda a vizet

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 20:05

A spanyol hatóságok és szakértők szerint az éghajlatváltozás áll az egyre melegebb és szárazabb időjárás hátterében.

Szigorúbb vízkorlátozások léptek életbe az aszály sújtotta Északkelet-Spanyolországban, a hatóságok szerint az sem zárható ki, hogy hajóval kell majd édesvizet vinni a térségbe, így például Barcelonába – írta az AP.

Katalóniában a víztározók körülbelül 6 millió ember számára biztosítanak vizet, jelenleg viszont csak 18 százalékos a telítettségük, miközben Spanyolország más területein 43 százalékos ez az arány. 

A spanyol hatóságok és szakértők szerint az éghajlatváltozás áll az egyre melegebb és szárazabb időjárás hátterében. Barcelona ugyanakkor már eddig is Európa legnagyobb tengervíz-sótalanító üzemére támaszkodott, hogy pótolja a kutak és a folyók vízcsökkenését.

A hatóságok elrendelték a „vészhelyzet előtti” állapotot az aszály miatt, ami azt jelenti, hogy az egy főre eső vízfogyasztást napi 230 helyett 210 literben maximálták. Ebben benne van a személyes használat, valamint a városvezetés által felhasznált mennyiség is (tilos tehát az utcák mosása például). Katalónia vízügyi hivatala szerint egy átlagos katalán ember naponta átlagosan 116 litert fogyaszt háztartási célra.

Ha a víztartalék 16 százalék alá csökken, Katalónia „vészhelyzeti” kategóriába kerülne, amelynek során a vízmennyiséget személyenként 200 literre korlátoznák. A következő szinten 160 liter lenne a napi maximum fejenként. 

Szakértők szerint ezeket a szinteket még hetekig nem éri el a térség. Ha viszont nem rendeződik a helyzet, akkor Barcelonának 2008 után ismét szüksége lehet vízszállító tankerekre, hogy biztosítani tudják a város ellátását.  

Nyitókép: Alberto Paredes/Europa Press/Getty Images

#Külföld#barcelona#szárazság#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk