Külföld

Törtek-zúztak a diákok, mert kiállt Izrael mellett egy tanáruk

rtl.hurtl.hu

2023. november 26. 14:59

Tombolásba kezdett több száz diák annak ürügyén egy New York-i középiskolában, hogy az egyik tanár Izraelt támogató képet tett közzé a Facebookon.

Több száz diák tombolt egy New York-i középiskola folyosóin közel két órán keresztül, mert az egyik tanárnőjük részt vett egy Izrael-párti gyűlésen – írja a New York Post.

A balhé azután tört ki, hogy a diákok kiszúrták a pedagógus képét a Facebookon, amin a nő egy „Izrael mellett állok” felirattal volt látható. Utána a fiatalok csoportos chatben beszélték meg, hogy „leleplezik” a tanárnőt, és balhét csinálnak. Több száz gyerek özönlött a folyosókra, majd ámokfutásba kezdtek, ugrálva, kiabálva, palesztin zászlókat és transzparenseket lengetve. Emellett azt követelték, rúgják ki az oktatót.


A tanárnő egy irodába menekült, be is zárkózott. Az iskola vezetői és a rendőrök csináltak végül rendet, és terelték vissza a diákokat az osztálytermekbe. A tanárt utána kikísérték az épületből.

A pedagógus közleményt adott ki a történtek után. Azt írta, 23 éve tanár a New York-i állami iskolarendszerben, az elmúlt hét évben a Hillcrest High Schoolban. 

Keményen dolgoztam azért, hogy támogassam a diákságot, és szószólója legyek a közösségünknek, és mélységesen megrázott az ellenem irányuló erőszak


– írta. A rendőrség több tucat járőr mellett a terrorizmus elleni szakembereit is a helyszínre küldte, hogy kivizsgálják a történteket. A diákok több videót is feltöltöttek az eseményekről, amin látható, hogy tönkretettek egy ivócsapot a folyosón, és egy mosdót is leamortizáltak. Számos felvételen az hallható, hogy antiszemita rigmusokat üvöltenek a tanulók.

A tanár elleni támadások azonban még nem álltak le, a diákok közzétették a címét, telefonszámát, sőt a családjának az adatait is. Többen is zaklatták már telefonon. Több pedagógus annak a véleményének adott hangot, hogy a diákoknak a tanárnő fotója csak jó ürügyet adott arra, hogy tombolhassanak egyet.

Legalább három, a lázadást szervező diákra felfüggesztés vár, ami a legsúlyosabb lehetséges büntetés az iskolában.

Eric Adams queensi polgármester elítélte az incidenst. A Twitteren azt írta, „az antiszemitizmus aljas bemutatóját a Hillcrest High Schoolban a tudatlanság által fűtött gyűlölet motiválta, világos és egyszerű, és ezt egyik iskolánkban sem fogják megtűrni, se máshol a városunkban”.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#new york#Queens#iskola#középiskola#palesztin#antiszemita#lázadás

Címlapról ajánljuk