Külföld

A klímaváltozás ellen küzdő Jeff Bezos jachtja évente több ezer tonna szén-dioxidot bocsát ki

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 17:44

Ez aztán a klímavédelem.

Jeff Bezos – aki ígéretet tett arra, hogy dollármilliárdokat költ az éghajlatváltozás elleni küzdelemre – egy 500 millió dolláros szuperjacht tulajdonosa, amely évente több ezer tonna szén-dioxidot bocsát ki – derült ki az Indiana Egyetem kutatóinak új elemzéséből, amelyet a New York Post ismertetett.

Az Amazon alapítójának több mint 125 méter hosszú vitorlás jachtja, a „Koru” legalább 7154 tonna üvegházhatású gázt bocsát ki évente – ez nagyjából 447-szerese egy átlagos amerikai teljes éves karbonlábnyomának, állapították meg az Indiana kutatói.

Bezos korábban elhatározta, hogy 10 év alatt 10 milliárd dollárt költ a Bezos Earth Fundon keresztül az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelemre. Az alap eddig 1,84 milliárd dollárt osztott ki, többek között természetvédelemre és helyreállításra. A Koru és kísérőhajója, az Abeona Bezos első jachtja.

Beatriz Barros, az egyetem antropológusa szerint a Bezoshoz hasonló milliárdosok befektetnek ugyan olyan dolgokba, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem és hangosan beszélnek is erről, de „mivel ők olyan gazdagok és olyan hatalmasak, úgy érzik, hogy joguk van a szén-dioxid-kibocsátó szuperjachtokon utazni, miközben nekünk kevesebbet kellene autóznunk és kevesebb húst kellene ennünk” – tette hozzá.

A hajózási iparág szakértői elismerendőnek tartják ugyan, hogy a Korun szélerőművek vannak, de Barros szerint Bezos háromárbocos járműve így is rengeteg üvegházhatású gázt termel csak a hajó fűtésével és hűtésével, valamint a rajta levő szauna, medence és vetítőterem működtetésével.

Nyitókép: MEGA/GC Images

#Külföld#jeff bezos#JACHT#szuperjacht#szén-dioxid kibocsátás#termelés#szén-dioxid#klímavédelem

Címlapról ajánljuk