Külföld

Alföldi Róbert: Törvénytelenül én is kib*szott sikeres tudnék lenni

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 11:13

A Radnóti Színházban állította színpadra Tena Štivičić 3tél című darabját Alföldi Róbert.

A Radnóti Színházban mutatta be Tena Štivičić 3tél című darabját Alföldi Róbert, ennek apropóján készített interjút vele a 24.hu. A 3tél egy zágrábi család nyolcvan évén és négy generációján keresztül szemlélteti a történelem viharait.

Az igazság kérdéskörénél járva Alföldi Róbert felidézte, hogy azt szokták mondani, hogy egy előadás akkor jó, ha minden szereplőnek igaza van.

A tények azok tények. Az már más kérdés, hogy ki milyen következtetéseket von le belőlük, vagy milyen összefüggéseket próbál kimutatni közöttük. Erről érdemes beszélgetni, következő lépésben pedig vitatkozni is

– tette hozzá Alföldi, aki szerint a komoly bajok épp akkor kezdődnek, amikor ez a diskurzus teljesen hiányzik. Minél kevésbé beszélünk őszintén, annál jobban felhalmozódnak a hallgatás rétegei, 

végül pedig az igazság tényleg valami képlékeny, ragacsos masszává válik, ami tetszőlegesen formálható.

Innentől az azt a funkcióját is elveszti, hogy valami közös nevezőt vagy célt adjon.

Nagyjából a rendszerváltás óta meggyőződésem, hogy ennek az országnak – az én hazámnak – pontosan ez az egyik legnagyobb problémája. Ezért tartanak a közállapotaink ott, ahol tartanak. 

A történelem pedig sokszor egy igencsak gyurmázható alapanyag. Arra a felvetésre, hogy minden rendszerváltásnál ott vannak azok, akik sikeresen definiálják újra magukat az új viszonyok között, a színész-rendező azt mondta: nincs baja az újjal és a sikeressel, ha az törvényes.

Törvénytelenül én is kibaszott sikeres tudnék lenni, és rengeteg pénzt tudnék keresni. Tehát, hogyha én most XY rokona lennék, akkor én is nagyon-nagyon sikeres vállalkozó lehetnék, még úgy is, hogy semmi érzékem a vállalkozáshoz.

Szerinte érdekes kérdés, hogy miként beszélgetnek a magyar családok ma, úgy látja, hogy mindenki tojáshéjon sétálva kerüli a kényes témákat, mert tudja, hogy az egyiknek ezt, a másiknak azt nem szabad szóba hozni, mert azonnal balhé lesz.

Alföldi Róbert nemrég az RTL Híradónak azt mondta, ez egy olyan ország, ahol a melegeket befóliázzák, a nácikat meg nem:


Nyitókép: RTL

#Külföld#alföldi róbert#radnóti színház#igazság#kommunikáció#siker

Címlapról ajánljuk