Külföld

Ötből három magyar túszt szabadon engedhet a Hamász

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 14:34

Az ideiglenes tűzszüneti megállapodás nyomán nyílik erre lehetőség – ismertette Szijjártó Péter.

Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy öt magyar állampolgársággal is rendelkező személyt tart fogva a terrorszervezet. 

Szijjártó Péter üdvözölte az ideiglenes tűzszüneti megállapodást, amelyet szavai szerint remélhetőleg további olyan egyezmények követnek majd, amelynek nyomán az elhurcoltak mindegyike hazatérhet.

„A hírek világossá tették, hogy a túszok melyik csoportja számíthat a szabadulásra. Ebben a tekintetben három olyan, magyar állampolgársággal rendelkező túsz van, akik a nyilvánosságra hozott kategóriákba beleférnek. Őszintén reméljük, hogy lehetőleg mind a három az elbocsátottak között lesz” – mondta. „Erre nézve egyelőre még semmilyen információval, semmilyen garanciával nem rendelkezünk” – tette hozzá.

Az izraeli hatóságok sem a magyar kormánnyal, sem pedig a túszok családtagjaival nem közöltek még információkat.

Az izraeli kormány és a Hamász kedd éjszaka jelentette be, hogy Katar közvetítésével létrejött egy alku 50 izraeli és 150 palesztin túsz szabadon engedéséről. A Hamász négy nap alatt engedne el elhurcolt gyerekeket és nőket.

Nyitókép: Hatem Ali/MTI/AP

#Külföld#izraeli-palesztin háború#túsz#tárgyalás#Hamász#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk