Külföld

Horogkereszttel festették le Ljubljanában a zsidó kulturális központot

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 11:11

A rendőrség nyomozást indított.

Vandálok horogkeresztet festettek a ljubljanai zsidó kulturális központ bejárati ajtajára, ami az első ilyen eset Szlovéniában az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta – írja az MTI a Delo című napilapra hivatkozva pénteken. A rendőrség vizsgálja az esetet.

Az intézményben egy holokauszt-emlékközpont és egy zsidó múzeum is működik, valamint zsinagóga is egyben, jelenleg pedig egy Anne Frankról szóló kiállítás látható ott. Hétfő óta toleranciafesztivál is zajlik az épületben.

Legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is frissen festett horogkeresztet látunk Európa egyik legbékésebb városában

– írta Robert Baruh Waltl, a Szlovéniai Liberális Zsidó Hitközség vezetője és a központ intézményeinek igazgatója közösségi oldalán.

Bár az intézmények küldetése az, hogy biztosítsák, soha többé ne forduljanak elő zsidók elleni támadások, „most kaptunk egy nagyon fontos bizonyítékot arra, hogy ez ismét megtörténik”.

A zsidó központ megrongálását elítélte a külügyminisztérium és a belügyminisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség szlovén küldöttsége és a német nagykövetség is.

A gyűlöletszimbólumok nem szabad véleménynyilvánítások, és nem erősítik a demokráciát. A gyűlöletbeszéd rendkívül káros az emberi méltóságra nézve. Kötelességünk, hogy a lehető leghatározottabban elítéljük, és szüntelenül harcoljunk ellene

– mondta Tanja Fajon külügyminiszter.

Nyitókép: X

#Külföld#Ljubljana#szlovénia#horogkereszt#antiszemitizmus#izrael#palesztin#zsidó

Címlapról ajánljuk