Külföld

Elindul az amerikai választásokon a QAnon Sámán, az altrightos busó

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 7:51

A 2021 január 6-i zavargások arca ismét betörne a kongresszusba, de ezúttal legálisan.

Elindul az amerikai kongresszusi választáson 2025-ben Jacob Chansley, akit a világ QAnon Sámánként ismert meg 2021 január 6-án, amikor festett arcban, szőrmét és szarvakat viselve tört be a Capitoliumba a feldühödött Trump-párti tömeg tagjaként, akik érvényteleníteni akarták a 2020-as választások eredményeit. Az ostrom legkeményebb pillanatait az alábbi videóban nézheti meg. 


2025 januárjában jár le Arizona nyolcadik körzeti képviselőjének, a republikánus Debbie Lesko-nak mandátuma, aki nemrég bejelentette, hogy nem fogja magát újra megmérettetni a pozícióért. Chansley-nek – aki azóta eltávolodott a QAnon mozgalomtól – kevés esélye lesz megnyerni a helyet, hiszen nem a két nagy amerikai párt tagjaként, hanem harmadik párti libertáriusként indul.

Chansley-t több mint 700 társa mellett szintén szövetségi bűncselekmény miatt ítélték el a Capitolium ostroma után. 41 hónap börtönt kapott, de tavaly márciusban feltételesen szabadlábra engedték.

Az amerikai alkotmány nem tiltja, hogy korábban elítélt emberek induljanak a választásokon, azonban az arizoniai törvények értelmében Chansley még nem is szavazhat, amíg le nem tölti büntetésének egészét.

Nyitókép: Win McNamee / Getty Images

#Külföld#qanon#sámán#usa#kongresszus#választás#libertárius

Címlapról ajánljuk