Külföld

Greta Thunberg kiállt egy klímatüntetésen a palesztinok mellett, egy résztvevő a színpadra felszaladva üvöltözött vele

Horváth B. ÁdámHorváth B. Ádám

2023. november 13. 7:31

A közönség soraiban nem aratott osztatlan sikert a politikai kiállás.

„A klímamozgalomnak kötelessége meghallani az elnyomottak hangját, akik a békéért és az igazságért harcolnak” – mondta Greta Thunberg a legnagyobb hollandiai klímatüntetésen Amszterdamban, amely 85 ezer főt mozgatott meg. A Spiegel szerint Thunberg egy fekete–fehér sállal fejezte ki, hogy a palesztinokkal szimpatizál.

Ezután átadta a mikrofont egy hasonlóan öltözött nőnek, aki azt mondta, hogy Izrael „népirtást követ el az országában”, és azzal vádolta az izraeli hadsereget, hogy célzottan támadja a civileket és a kórházakat.

A felszólalások a tüntetős soraiban nagy felháborodást váltottak ki. Egy férfi a színpadra is felszaladt, ahol üvöltözve kezdett el beszélni arról, hogy nem politikai eszmefuttatásokat hallgatni jött, hanem klímatüntetni.

Korábban arról írtunk: az izraeli hadsereg nekiment Greta Thunbergnek, miután a svéd klímaaktivista kiállt a gázai palesztinokért és civil lakosságért, illetve mert megosztott a közösségi médiában egy posztot, amely szerint népirtás zajlik az övezetben.

Arye Sharuz Shalicar, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta ekkor: „Aki a jövőben bármilyen módon azonosul Greta Thunbergel, az véleményem szerint a terror támogatója”.

Nyitókép: TOBY MELVILLE / Reuters

#Külföld#greta thunberg#amszterdam#klímatüntetés#palesztin#izrael#Hamász#Videó

Címlapról ajánljuk