Külföld

Ukrán tiszt koordinálhatta az Északi Áramlat felrobbantását

rtl.hurtl.hu

2023. november 12. 6:59

A Washington Post szerint egy ukrán ezredes szervezete meg annak a csapatnak a mozgását, amelyik felrobbantotta az Északi Áramlat földgázvezetékét. Kijev korábban tagadta, hogy Ukrajnának szerepe lett volna a szabotázsakcióban.

Egy magas rangú ukrán katonatiszt koordinálta az Északi Áramlat tavaly szeptemberi felrobbantását – írja a Washington Post cikke alapján a Népszava.

Az amerikai lap szerint a robbantás kulcsfigurája egy 48 éves ezredes, Roman Cservinszkij volt, aki korábban az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, és a feltételezések szerint ő szervezte meg annak a hatfős csapatnak a mozgását, amely végrehajtotta a szabotázsakciót. Ők lehettek azok, akik

Németországban hamis személyazonossággal kibéreltek egy hajót, majd a Balti-tengeren mélytengeri búvárfelszerelést használva robbanótölteteket helyeztek el az Északi Áramlat vezetékein.

A Washington Post forrásai szerint ugyanakkor nem egyedül Roman Cservinszkij áll a támadás mögött: ő is olyan magas rangú ukrán tisztviselőktől kapott utasítást, akik az ukrán vezérkari főnöknek jelentettek. Az ezredes ügyvédjén keresztül 

tagadta a vádakat és azt hangsúlyozta, hogy az orosz propaganda terjeszti a spekulációkat.

Volodimir Zelenszkij korábban ugyancsak kategorikusan tagadta, hogy Ukrajna részt vett az akcióban. Az amerikai lap forrásaira hivatkozva megjegyzi: Román Cservinszkij jelenleg egy kijevi börtönben ül, mivel a hatóságok azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül kiadta egy ukrán repülőtér koordinátáit, amelyre így az oroszok csapást mérhettek.

2022. szeptember 26-án, tenger alatti robbanásokat követően négy óriási szivárgást észleltek az Európa földgázszükségletének nagy részét Oroszország irányából biztosító Északi Áramlat 1 és 2 földgázvezetékeken. A robbanások pontos körülményeit máig nem tárták fel, a szivárgással akkor az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: MTI / EPA / TT Hírügynökség / Svéd parti őrség

 

#Külföld#északi áramlat#robbantás#szabotázs#ukrán#tiszt#Washington Post

Címlapról ajánljuk