Külföld

Visszaszólt Macronnak Netanjahu: A gázaiak sorsáért nem Izrael, hanem a Hamász a felelős

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 8:52

Szerinte azok a bűntettek, amelyeket most a Hamász visz véghez, holnap akár Párizsban, New Yorkban vagy bárhol a világban megtörténhetnek. 

A Gáza övezet békés polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamász iszlamista terrorszervezetet terheli a felelősség, nem pedig Izraelt – szögezte le Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, válaszul Emmanuel Macron francia elnök Izraelt bíráló kijelentéseire.

A francia államfő a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, péntek este közzétett interjújában úgy fogalmazott: a Gáza övezetben végrehajtott izraeli légitámadások tényszerűen a civil lakosságot érik, és ezt semmi nem indokolhatja. Macron egyúttal felszólította Izraelt, hogy vessen véget a polgári lakosságot sújtó légicsapásoknak.

Netanjahu – a hivatala általa nyilvánosságra hozott közlemény szerint – emlékeztetett arra, hogy Izrael azért lépett háborúba, mert a terrorszervezet brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett. Hangsúlyozta, hogy Izrael mindent megtesz azért, hogy ne tegyen kárt civilekben, felszólítja őket a harcok által érintett területek elhagyására. Ezzel szemben a Hamász mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a polgári lakosok elhagyják a nem biztonságos területeket, és fegyveresei élő pajzsként használják őket.

Az izraeli miniszterelnök szavai szerint a Hamász kegyetlen körülmények között tart fogságban nőket, gyermekeket és idős embereket, amivel emberiesség elleni bűntettet követ el. Ezen felül a terrorszervezet fegyveresei iskolákat, mecseteket és kórházakat használnak főhadiszállásként.

Netanjahu figyelmeztetett arra, hogy azok a bűntettek, amelyeket most a Hamász a Gáza övezetben visz véghez, holnap akár Párizsban, New Yorkban vagy bárhol máshol a világban megtörténhetnek. Ezért a világ vezetőinek a Hamászt kell elítélnie, nem pedig Izraelt – mondta a miniszterelnök.

Nyitókép: Christophe Ena/MTI/EPA/Pool/AP

#Külföld#benjamin netanjahu#emmanuel macron#izraeli-palesztin háború#tűzszünet#gázai övezet

Címlapról ajánljuk