Külföld

Aggódnak a francia vezetők, tele vannak Dávid-csillaggal Párizs kerületei

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 18:01

Október 7. óta több mint 850 antiszemita esetet jelentettek be a francia rendőrségen.

Mintegy 60 Dávid-csillagot festettek fel a falakra Párizs 14. kerületében hétfő este – írja a BBC.

A 14. kerület polgármesteri hivatala közleményében azt írta, hogy a cselekmények „az 1930-as évek eseményeit idézik, amelyek zsidók millióinak kiirtásához vezettek”. A BBC szerint Franciaországban (is) erősen megszaporodtak az antiszemita incidensek. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint az október 7-i izraeli Hamász-támadások óta több mint 850 ilyen cselekményt jelentettek Franciaországban.

A párizsi hatóságok bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak rasszista szándékkal elkövetett rongálás miatt. Emmanuel Grégoire, Anne Hidalgo párizsi polgármester helyettese közölte, hogy a csillagokat eltávolítják, és vizsgálatot indítanak.

„Az antiszemitizmus továbbra is gyilkol” – mondta Grégoire. „De soha nem adjuk fel a harcot.”.

Hasonló graffitiket találtak Párizs külvárosaiban is, többek között Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers és Saint-Ouen városokban. A csillagokat olyan feliratok kísérték, mint például „a folyótól a tengerig, Palesztina győzni fog”.

Saint-Ouen polgármestere, Karim Bouamrane felszólított, hogy a törvény teljes szigorával vonják felelősségre a városában található „antiszemita és rasszista” graffitik szerzőit.

Kedden Elisabeth Borne miniszterelnök elítélte az általa „gyalázatosnak” nevezett cselekményeket. Néhány héttel ezelőtt megírtuk, hogy berlini lakóházak falain is megjelentek a Dávid-csillagok.

Nyitókép: Matan Golan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#franciaország#antiszemitizmus#dávid-csillag#izrael#Hamász#gáza#palesztina

Címlapról ajánljuk