Külföld

Megsemmisítették az oroszok egyik legfejlettebb fegyverrendszerét a Krímben

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 17:35

Egy Sz-400-as rendszert pusztítottak el az ukránok rakétával.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert hétfőre virradóra az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget nyugati részén – erősítette meg az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs központja a Telegram közösségi oldalon.

Az ukrán erők Olenyivka falu közelében lévő bázis ellen hajtották végre a csapást amerikai gyártmányú ATACMS rakétával, 17 orosz katona megsebesült. A hírek szerint az oroszok legmodernebb légvédelmi rendszerét, egy Sz-400-ast pusztították el az ukránok.


Az elmúlt hónapokban több Sz-400-as orosz Triumf légvédelmi rendszert is kilőttek az ukránok, legutóbb drónokkal intéztek el egyet Belgorodnál.

Az Sz-400-as 2007 óta van szolgálatban. A légi fenyegetések széles spektruma ellen terveztek, a pilóta nélkül járművektől (UAV) egészen a ballisztikus rakétákig. A hatótávolsága kb. 400 kilométer, de a radarrendszerei 600 kilométerre képesek ellátni. Úgy látszik, hogy az ukrán drónok és az amerikai rakéták ellen nem teljesen hatásos.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#sz-400#légvédelmi rakéta#rendszer#orosz-ukrán háború#krím#olenyivka

Címlapról ajánljuk