Külföld

Palesztinpárti, zsidókra vadászó tömeg támadt az Izraelből érkező repülőre Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. október 29. 19:10

Sajtóhírek szerint a feltüzelt csőcselék egy helyi szállodát is felforgatott zsidók után kutatva.

Elterjedt az oroszországi Dagesztánban a hír, hogy Izraelből menekülők érkeznek a régióba. A hír hallatára a helyiek közül többen csoportokba tömörültek, és Kaszpikszk város repterére vonultak, valamint Kaszavjurt egyik szállodáját is felforgattak zsidók után kutatva, írja több izraeli lap.

A gép végül nem itt, hanem Mahacskalában, Dagesztán fővárosában szállt le. Azonban ezt a repteret is elfoglalták a tiltakozók, akik a kifutópályára is eljutottak, valamint a gép szárnyaira is felmásztak. Az utasok nem szálltak le, az ajtók csukva maradtak.

Olyan videó is került fel a Twitterre, amelyben a tömeg tagjai a reptér egyik dolgozójától követelik, hogy „mondd meg, hol vannak a zsidók!”

A helyszínre a rohamrendőröket is kivezényelték, ám a hírek szerint egyelőre nem avatkoztak közbe. Az innen származó felvételek tanúsága szerint a helyiek egy ponton útleveleket is ellenőriztek – egyelőre nem tudni, hogy ez hogyan lehetséges, amikor más források szerint a repülőgépről nem szállt le senki.

A Channel 12 tévécsatorna szerint a muszlim többségű Dagesztánban nagyrészt olyanok csatlakoztak a tiltakozó tömegekhez, akik korábban Palesztinából érkeztek az országba. A helyszínen az „Alllahu Akbar” kiáltozást is hallani lehetett, valamint a palesztin zászlót is lengették. Az események jelenleg is folynak.

A csőcselék tetteit helyi muszlim és zsidó szervezetek is elítélték. Az Észak-Kaukázusi Muszlimok Koordinációs Központja sajtóközleményében arról írt, hogy az elmúlt napokban több „provokatív és destruktív” hang arra biztotta a helyi muszlimokat, hogy vonuljanak az utcára „minden zsidó ellen, még az Orosz Föderáció állampolgárai ellen is, akik évszázadok óta békében élnek ezen a területen.”

Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbi pedig azt mondta, hogy „reméljük, hogy [Vlagyimir Putyin] egyértelmű utasítást ad a helyi kormányzatnak, hogy ne engedjen zsidók elleni pogromokat”.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#oroszország#dagesztán#zsidó#repülő#izrael#Hamász#palesztina#zavargás#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk