Külföld

Kilépne az ENSZ-ből a cseh védelmi miniszter a gázai humanitárius tűzszünetről szóló határozat miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 29. 15:50

Jana Černochová szerint a határozattal az ENSZ a terrorizmust támogatja.

Ki kell lépnie Jana Černochová cseh külügyminiszter szerint az ENSZ-ből országának, mivel az elfogadott egy nem kötelező érvényű, de politikai jelentőséggel bíró határozatot a gázai humanitárius tűzszünet szükségéről, írja az Expats.

A politikus azt közölte: „Véleményem szerint Csehországnak nincs helye egy olyan szervezetben, amely terroristákat támogat, és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki”.

A határozatot azért kritizálták többen is, mert az nem nevezi meg a Hamászt.

Korábban az MTI szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt közölte: „Az első lépésnek az azonnali humanitárius tűzszünetnek kell lennie, amelynek révén civilek életét lehet megmenteni a humanitárius segélyek gyors és hatékony eljuttatásával”.

Volker Türk még azt tette hozzá október 24-én: „ha a következő napokban vagy akár órákban nem érkezik több üzemanyag, gyógyszer, élelmiszer és víz a gázaiaknak, akkor még több ember fog éhen vagy szomjan halni vagy az orvosi ellátás hiánya miatt meghalni”.

Szerinte „a palesztin fegyveres csoportoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy vaktában indítanak rakétákat, az izraeli védelmi erőknek pedig kerülniük kell a széles spektrumú robbanófegyverek alkalmazását a sűrűn lakott területeken”.

Továbbá közölte, hogy „a palesztin fegyveres csoportok által elhurcolt és fogva tartott valamennyi civilt azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni. A túszejtést és fogva tartásukat a nemzetközi jog tiltja”.

Az ENSZ-ben először Kanada nyújtott be határozattervet az izraeli helyzettel kapcsolatban, ám ez nem ment át. Ezután Jordánia és több arab ország egy frissített tervet nyújtott be, amelyben az „azonnali tűzszünet” kifejezést „azonnali, tartós és tartható humanitárius tűzszünetre, amely az ellenségeskedés befejezéséhez vezet” cserélték.

Ezt a verziót 120 ország támogatta, 45 ország tartózkodott, 14 pedig ellenezte. Köztük van Csehország, Magyarország és Ausztria és az USA is. Az utóbbi ország álláspontja szerint egy tűzszünet felérne egy győzelemmel a Hamász számára, ők inkább a konfliktus „humanitárius szüneteiben” hisznek a Times of Israel szerint.

Nyitókép:  Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#ensz#csehország#külügyminiszter#Gáza övezet#izrael#Hamász

Címlapról ajánljuk