Külföld

Nyomkövetőt szereltek a lengyel elnöki autóra

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 20:51

Ukrajnába is követte Andrzej Duda lengyel elnököt az a nyomkövető, amelyet kíséretének egyik autójára szereltek fel a nyáron. A lengyel sajtó szerint felmerül az államvédelmi szolgálat mulasztásának gyanúja, és azt is vizsgálhatják, hogy az oroszok szerelték-e fel a nyomkövetőt az autóra. 

Reptéri határőrök ismeretlen eredetű GPS-nyomkövetőt találtak Andrzej Duda lengyel elnök kíséretének egyik autóján június évégn – írja a lengyel Rzeczpospolita alapján a Telex.

Mint írják, a nyomkövető már több hónapja rajta lehetett az autón, amely ez idő alatt többször is elkísérte az elnöki küldöttséget, például Duda ukrajnai útjain is. Az eszköz a lap szerint nemcsak a konvoj útját tudja beazonosítani, hanem akár egy dróntámadásnál is kapóra jönne, így különösen veszélyes lehetett.

Habár az eszköz megtalálásáról először kedden számolt be TVN24 nevű lengyel hírcsatorna, most a Rzeczpospolita nevő lap arról ír, hogy információik szerint nem a kormánytagok és az elnök biztonságáért felelős államvédelmi szolgálat (SOP) bukkant rá, hanem határőrök a katowicei reptéren, így felmerül a felelősségük a történtekben.

Az eset után vizsgálat is indult, de az ügyészség további információkat nem közölt az ügyről. A lap szerint ugyanakkor a nyomozás egyik iránya az elnök ukrajnai útjára vonatkozhat: egy titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló tiszt azt mondta, hogy ha Ukrajnában kerülhetett az autóra a nyomkövető, akkor azt akár oroszok is elhelyezhették.

„Ha ez igaz lenne, az rendkívül veszélyes helyzet lenne” – fogalmazott. A lap másik forrása, aki régóta dolgozik az elnöki hivatalnál, ugyanakkor azt mondta: pár éve maga a hivatal is tett nyomkövetőket az alacsonyabb beosztású munkatársakat szállító autókra, mert tudni akarták, hogy azokat valóban csak munkavégzésre használják-e.

Nyitókép: Omar Marques / Getty Images

#Külföld#Andrzej Duda#lengyel#elnök#autó#nyomkövető

Címlapról ajánljuk