Külföld

Női fogva tartottakat hálózott be a kalifornai börtönőr

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 21:37

96 rendbeli szexuális bántalmazással vádolják, több mint 22 áldozata lehet.

96 rendbeli szexuális bántalmazással vádolják egy kaliforniai női börtön egyik őrét, Gregory Rodriguezt – írja a Guardian.

Rodriguez 2022. május 15-én egy kihallgatószobába parancsolt egy harmincéves fogvatartottat, akinek azt mondta: a szobában nincsenek kamerák, és választhat, hogy szexel vele, vagy felírja a szabályok megsértéséért, ami a büntetése meghosszabbításával, kiváltságok visszavonásával vagy magánzárkába helyezéssel járhat. A nőt ezután még legalább öt alkalommal erőszakolta meg.

Összesen több mint 22 nő szexuális bántalmazásával vádolják Rodriguezt, aki közel egy évtized alatt követte el a bűncselekményeket. Most a börtönőr van a rácsok mögött, és várja ügyének tárgyalását.

A Guardian cikkéből kiderül, hogy a kaliforniai büntetés-végrehajtásban rutinszerűen vadásztak a legkiszolgáltatottabb nőkre, akiket kisebb előnyök ígéretével hálóztak be, majd hallgatásra kényszerítettek. Ha a nők panaszt tettek a bántalmazás miatt, annak rájuk nézve voltak súlyos következményei, egyes esetekben meghosszabbították a büntetésüket, és még tovább voltak kiszolgáltatva bántalmazójuknak. Egyes börtönőrök pedig falaztak az elkövetőknek.

Rodriguezt már 2014-ben bepanaszolták, de ahelyett, hogy felfüggesztették volna, az áldozatát büntették meg. Még több áldozata lehet, mint ahány eljárás indult ellene: egy nő azt mondta a Guardiannek, hogy őt is bántalmazta a férfi, de a megtorlástól tartva nem tett ellene bejelentést.

A fogva tartott nők szexuális bántalmazása rendszerszintű probléma az Amerikai Egyesült Államokban, a kormány becslése szerint évente több mint 3500-an esnek ilyen bűncselekmény áldozatául. Ritka ugyanakkor, hogy egy börtönőrt elítéljenek ezért: 2014 óta a kaliforniai női börtönök őrei közül csak négy ember ellen emeltek vádat, egyikük Rodriguez, noha több száz bejelentést tettek áldozatok.

Számos nő azt vallotta, hogy Rodriguez először verbálisan bántalmazta őket, megjegyzéseket tett a mellükre, tetoválásukra, hajukra, és nyíltan szexuális tartalmú kijelentéseket tett. Ezután különféle ürügyekkel egy kamerák nélküli területre vitte őket, majd szexért cserébe dohányt, rágógumit, hasonló apróságokat ajánlott fel nekik, miközben azzal fenyegette őket, hogy megnehezíti az életüket a börtönben, ha nem engedelmeskednek. „Senki nem hinne neked” – idézte fel egyik áldozata, hogy mit mondott neki a férfi.

Minden kaliforniai börtönnek van belső ellenőri egysége, amely a fogva tartottak panaszait kivizsgálja, Rodriguez egyik áldozata azonban azt mondta: miután panaszt tett a férfira, őt hallgatták ki úgy, mintha ő követett volna el valamit. Megvádolták azzal, hogy helytelenül viselkedett és manipulálta Rodriguezt, végül nem árult el részleteket a történtekről, hogy ne kerüljön még nagyobb bajba.

A vizsgálat idejére a nőt hónapokra magánzárkába vitték. Egy férfi börtönpszichológustól próbált segítséget kérni, aki kellemetlen helyzetbe hozta, a maszturbációról kérdezgette és az ülés végén megölelte. Ezután átvitték egy másik börtönbe, a családjától távol, míg Rodriguez tovább dolgozhatott ugyanott.

Az áldozatok szerint a börtön őreinek egy része sejtette, hogy Rodriguez mit tesz, de nem avatkoztak be. Mások kifejezetten segítették abban, hogy magára maradhasson áldozataival, majd a bántalmazott nők megfélemlítésében is közreműködtek.

Rodriguez ügyvédje a Guardian megkereséseire nem reagált, egy korábbi tárgyaláson viszont azzal védte a börtönőrt, hogy nem írta fel vádlóit a szabályok megsértéséért, akik alkudoztak vele az általa felajánlott előnyökért, egy nővel pedig „beleegyezéssel” létesített szexuális kapcsolatot. Az ügyvéd arra hivatkozva kérte szabadon engedését, hogy idős édesanyjáról gondoskodik, és közeli kapcsolatban áll 19 éves lányával. A bíró azonban ezt elutasította. Rodriguez ügyét várhatóan jövőre tárgyalják.

Nyitókép (illusztráció): Hans Neleman / Stone / Getty Images

#Külföld#szexuális bántalmazás#börtönőr#kalifornia

Címlapról ajánljuk