Külföld

Hangfelvétel: Így reagált a pilóta arra, hogy begombázott társa megpróbálta leállítani a hajtóműveket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 13:46

„Sikerült kiraknunk a pilótafülkéből a fickót, aki megpróbálta leállítani a motorokat” – üzente a toronynak az egyik pilóta.

Sikerült kiraknunk a pilótafülkéből a fickót, aki megpróbálta leállítani a motorokat, és most nem úgy hangzik, mintha bármi problémát okozna hátul. Azt hiszem, már lecsillapodott

– ezekkel a szavakkal tudatta a légi irányítással az Alaska Airlines pilótája, hogy sikerült elbánni azzal a szolgálaton kívüli pilótával, aki miatt vasárnap kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk. A toronynak küldött 15 másodperces rádióüzenet felvételét a Metro tette közzé feliratozva:


Mint azt az rtl.hu is megírta, az Alaska Airlines San Franciscó-i járata kényszerleszállást hajtott végre Portlandben, miután egy férfi megpróbálta leállítani repülés közben a gép hajtóműveit.

A 44 éves Joseph Emerson maga is pilóta, és épp szolgálaton kívül volt, így utazhatott a pilótafülkében, amit meg szoktak engedni azoknak a pilótáknak, akik munkába vagy munkából hazafelé utaznak.

Félúton Emerson kijelentette, hogy nincs jól, és megpróbálta meghúzni azt a két kart, amely megszünteti az Embraer 175-ös repülőgép hajtóműveinek üzemanyagellátását. A személyzet együttes erővel fékezte meg, és rövid dulakodás után Emerson elhagyta a pilótafülkét.

Miközben a gép hátulja felé tartott, a férfi egy utaskísérőtől azt kérte, hogy bilincselje meg, mert baj lesz. Miután hátravitték és megkötözték, a vészkijárat kinyitásával próbálkozott, de az utaskísérő megakadályozta. A másik utaskísérő hallotta, hogy Emerson arról beszél, hogy zűrzavart okozott, és megpróbált mindenkit megölni.

A gép végül kényszerleszállást hajtott végre a Portland Nemzetközi Repülőtéren. Miután Emersont lekísérték a gépről, az egyik utaskísérő annyit mondott: „Idegösszeomlása volt. Azonnal le kellett szállítanunk a repülőgépről.”

A férfit rögtön őrizetbe vették, miután földet értek. Az ügyet nagyon szigorúan vették, Emersont 83 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolták meg, ennyi ember utazott ugyanis a gépen.

Az ügy bírósági irataiból kiderült, hogy a férfi azt mondta a nyomozóknak: hat hónapja depressziós, idegösszeomlása volt, az eset idején 40 órája nem aludt, és hallucinogén gombát fogyasztott – állítása szerint életében először.

Azért húztam meg a vészleállító karokat, mert azt hittem, hogy álmodok, és fel akartam ébredni

– közölte a férfi.

A büntetlen előéletű kaliforniai férfi több mint két évtizede repül, előbb első tisztként, majd kapitányként. Karrierje során mindig teljesítette az egészségügyi követelményeket, az engedélyeit soha nem vonták vissza vagy függesztették fel.

Nyitókép:  AaronP/Bauer-Griffin/GC Images / Getty Images

#Külföld#alaska airlines#pilóta#kényszerleszállás#hajtómű#kábítószer#egyesült államok

Címlapról ajánljuk