Külföld

Nevetett a Kreml szóvivője azon a pletykán, hogy Putyint dublőr helyettesíti

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 15:15

Dmitrij Peszkov szerint a szóbeszéddel ellentétben kutya baja az orosz elnöknek.

A nyugati bulvármédia egy része is felkapta azt az interneten terjedő, ismeretlen forrásból származó értesülést, ami szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos beteg, és dublőrök helyettesítik nyilvános szereplésein. A Reuters azt írja, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elnevette magát, amikor erről kérdezték.

Ez azoknak az abszurd álhíreknek a kategóriájába tartozik, amelyet sajtótermékek egész sora fejteget irigylésre méltó kitartással. Ez nem vált ki többet egy mosolynál

– mondta a szóvivő, aki szerint Putyin jó egészségnek örvend. Az orosz elnök, aki október 7-én ünnepelte 71. születésnapját, egy 2020-as interjúban ugyancsak tagadta, hogy dublőröket használna, de elárulta, hogy korábban biztonsági okból felajánlották számára ezt a lehetőséget.

Putyin egészségi állapotáról egy vicc is terjed az interneten, ami angol nyelvről lefordítva nagyjából így szól: „A pletykák szerint az orosz elnöknek szívrohama volt, de mivel ez egy orosz roham volt, ezért visszaverték.”

Kósa Lajos fideszes képviselő szeptember végén azt állította, hogy a New York Times-t és a brit Guardian-t is cenzúrázni kellene, ha fel akarjuk venni a harcot a dezinformáció ellen, hiszen ezek a lapok szerinte hetente megírják, hogy Vlagyimir Putyin meghalt, rákos vagy megőrült. Azt nem tudni, hogy Kósa Lajos milyen New York Times-t és Guardian-t olvas – ha egyáltalán –, mindenesetre ezeknek a lapoknak az internetes kiadásaiban nem találni olyan cikkeket, amelyek állítását alátámasztanák. A Guardian tavaly májusban épp arról cikkezett, hogy nem igazán támasztja alá semmi azokat a pletykákat, melyek szerint az orosz elnök súlyos beteg lenne.

Orbán Viktor egy hete találkozott Vlagyimir Putyinnal:


Mint megírtuk, a találkozó nyomán az Európai Unió vezetői attól tartanak, hogy a magyar miniszterelnök titkokat fecseghetett ki az orosz elnöknek.

Nyitókép: REUTERS/Vladimir Pirogov

#Külföld#oroszország#kreml#vlagyimir putyin#dublőr#pletyka#betegség

Címlapról ajánljuk