Külföld

Hódit a botoxturizmus a brit tinédzserek körében

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 21:41

Walesbe és Skóciába utaznak a brit tinédzserek botox kezelésért és bőrfeltöltésekért, hogy megkerüljék az angliai törvényeket, amelyek tiltják a kozmetikai beavatkozásokat 18 alattiaknak.

 

Angliai tinédzserek utaznak Walesbe és Skóciába utaznak, hogy botox kezelést és bőrfeltöltéseket kapjanak, mert ezt a brit jogszabályok nem teszik lehetővé – írja az Euronews.

A lap szerint míg Nagy-Britanniában 2021-ben betiltották a 18 éven aluliak számára a kozmetikai célú botoxot és ajakfeltöltést, addig Walesben, Skóciában és Észak-Írországban nincs ilyen törvény, és semmilyen korhatárlimit nincs érvényben. A tilalom bevezetésére azután került sor, hogy a szigetországban becslések szerint 2020-ban mintegy 41 ezer botox kezelést végezhettek 18 év alattiakon. A lapnak egy szakmabeli árulta el, hogy

sok bejelentés érkezik arról, hogy 18 év alattiak Walesbe vagy Skóciába utaznak, hogy megkerüljék a törvényt. 

Pedig mint ismert, a botoxnak és a bőrfeltöltéseknek nagyon súlyos mellékhatásai lehetnek, különösen, a fejlődésben lévő fiatalok szervezetére. A walesi, a skót és az észak-ír kormány azt mondta: tudomásukra jutott, hogy mekkora szakadék tátong a szabályozások között, ezért felülvizsgálják a törvényeket.

A helyi iskolákban is egyre gyakrabban téma a botox és az ajakfeltöltés, ám a tendencia nem csak az Egyesült Királyságra jellemző. Egy korábbi elemzés szerint az amszterdamiak keresnek rá a legtöbbet a fiatalságmegőrző eljárásokra – 100 ezer lakosra havonta mintegy 1532 internetes keresés jut –, de Prága és Dublin is élen jár ebben. Tény, szakértők szerint ezeket a kozmetikai beavatkozásokat Európa többi részén még mindig jóval szigorúbban szabályozzák, mint Angliában.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#nagy-britannia#anglia#botox#ajakfeltöltés#tinédzserek#wales#skócia#észak-írország

Címlapról ajánljuk