Külföld

Robert Fico egy klímaváltozástagadót akart környezetvédelmi miniszternek, az elnök közölte, hogy nem nevezi ki

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 11:37

Egy klímaváltozást tagadó politikust akart kinevezni környezetvédelmi miniszternek Robert Fico, de Zuzana Čaputová köztársasági elnök közölte vele, hogy ez elfogadhatatlan.

Egy olyan, klímaváltozást tagadó politikust akart kinevezni környezetvédelmi miniszternek Robert Fico, aki korábban egy környezetvédő felakasztását is szorgalmazta, de Zuzana Čaputová köztársasági elnök közölte a szlovák miniszterelnöki poszt várományosával, hogy ez elfogadhatatlan – írta a Paraméter. A lap cikke szerint Rudolf Huliak fura kijelentései miatt hírhedt, és arról ismert, hogy elutasítja a klímaváltozást.

A szlovák köztársasági elnök közölte Ficóval:

Az a jelölt, aki hosszú ideje nem fogadja el a klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust, hiszen szerinte nincs is valódi klímaválság, nem vezethet és nem képviselhet olyan szaktárcát, amelynek a törvény értelmében a fő feladata a természet, a táj és a Föld éghajlati rendszerének a védelme.

Hozzátette, hogy a „tárca vezetésére nem alkalmas olyan a jelölt, aki nyilvánosan helyesli a tőle eltérő nézeteket valló természet- és tájvédők képviselői elleni erőszak alkalmazását.” Ezért Čaputová közölte Ficóval, hogy nem nevezi ki a politikust, és felkérte Robert Ficót, hogy terjesszen elő új javaslatot a környezetvédelmi miniszteri posztra, hogy tovább lehessen folytatni a kormány kinevezését – írta a Paraméter.

A szeptember végén tartott szlovák választást Robert Fico pártja nyerte meg. A szlovák államfő akkor közölte, Ficónak ad kormányalakítási megbízást, de a Híradó arról számolt be, hogy a Smer vezetőjének nem lesz könnyű működőképes koalíciót tető alá hoznia:

Nyitókép: Robert Fico, a győztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője (k) sajtótájékoztatót tart a párt pozsonyi székházában 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

 

#Külföld#szlovákia#kormányalakítás#kormány#választás#köztársasági elnök#miniszterelnök#kormányfő#robert fico#környezetvédelmi miniszter#klímaváltozás#klímatagadó

Címlapról ajánljuk