Külföld

Beperelte a Citibankot egy férfi, amiért kirúgták, mert céges számlára evett a barátnője

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 15:09

A magyar férfi a munkahelyén azt hazudta, hogy két adagot evett.

Nyert a munkaügyi bíróságot a Citibank, aki kirúgott egy alkalmazottat, miután az költségtérítést igényelt a párja szendvicseire és kávéira, majd hazudott róla, írja a BBC.

Fekete Szabolcs tisztességtelen elbocsátással vádolta a bankot, miután tavaly kirúgták súlyos kötelességszegés miatt.

Fekete eredetileg azt állította, hogy egyedül fogyasztott el két szendvicset, két kávét és két tésztaételt egy amszterdami üzleti út során. Fekete hét évig dolgozott a Citi-nél pénzügyi bűnözésre szakosodott elemzőként, és tavaly július 3. és 5. között utazott Amszterdamba munkaügyben.

Londonba visszatérve költségtérítési kérelmet nyújtott be ételre és italra, amelyet szerinte fedezett a bank 100 eurós (86,70 font) napidíja.

A menedzser azonban, akinek a kérelmet benyújtotta, megkérdőjelezte, hogy elfogyasztotta-e az összes ételt és frissítőt, amelynek a költségtérítését kérte. A munkaügyi bíróság ítéletében részletezett e-mailváltásban Fekete a következőket írta: „Egyedül voltam üzleti úton, és... 2 kávét ittam meg, mivel nagyon kicsi volt”.

Aznap kihagytam a reggelit és csak 1 kávét ittam reggel. Ebédre 1 szendvicset ettem egy itallal és 1 kávéval az étteremben, majd egy másik kávét vittem magammal az irodába, és délután megettem a második szendvicset... ami egyben a vacsorám is volt. Minden kiadásom a 100 eurós napidíjon belül van. Kérem, vázolja fel, mi a probléma, mivel nem hiszem, hogy ilyen mértékben magyarázkodnom kellene az étkezési szokásaim miatt

– válaszolta Fekete. A bank közölte, hogy a kérdése nem az összegre vonatkozott, hanem arra, hogy a követelés sérti-e a költségkezelési szabályzatát, amely szerint a házastárs utazása és étkezései nem téríthetők meg.

A Citi az ügyet a biztonsági és nyomozati osztályához továbbította. A bankár később elismerte, hogy megosztotta az ételt partnerével. Azt is elmondta, hogy a nagymamája halála miatt személyes nehézségekkel küzdött, hat hétig betegszabadságon volt, és erős gyógyszereket szedett, amikor válaszolt az e-mailekre.

A bank azonban végül elbocsátotta őt, mire Fekete a bírósághoz fordult a Citi ellen.

A munkaügyi bíró a Citi javára döntött, mert szerinte ez nem a pénzről szólt, hanem a költségtérítési igény benyújtásáról és az alkalmazott magatartásáról. 

A felperes egy globális pénzintézetnél bizalmi pozícióban dolgozott. Meggyőződésem, hogy még ha a költségtérítési igényt félreértés alapján nyújtották is be, a felperesnek kötelessége lett volna az első adandó alkalommal beismerni és helyrehozni a helyzetet. Elfogadom, hogy az alperes megköveteli az alkalmazottaitól a becsületesség iránti elkötelezettséget

– mondta a bíró.

Nyitókép: REUTERS/Chip East (UNITED STATES)/File Photo

#Külföld#citibank#kirúgás#munkaügy#munkaügyi per#céges számla#költségtérítés#per#bíróság

Címlapról ajánljuk