Külföld

Netanjahu: a Hamász minden tagja halott ember, el fogjuk őket tiporni

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 7:27

Joáv Galant védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg már ellentámadásban van, az éjjel egy légicsapásban meghalt a Hamász egyik vezetője.

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján szerda este.

A Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogjuk eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot


– mondta a kormányfő, azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át. Joáv Galant védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Izrael eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője úgy fogalmazott, hogy most eljött az összefogás ideje. 

Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el


– hangoztatta Ganz.

Az éjjel az izraeli légicsapások folytatódtak. Az Izraeli Védelmi Erők a Twitteren bejelentette, hogy a légierő végzett Muhammad Abu Shamlával, a Hamász haditengerészeti alakulatának egyik magas rangú vezetőjével.

A Guardian szerint 1200-ra emelkedett csütörtök hajnalra a Gáza övezetben a halálos áldozatok száma, ami számszerűleg megegyezik a bejelentett izraeli veszteséggel. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint több mint 338 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a palesztin enklávéban.

Joe Biden szerdán ismét kiállt Izrael mellett. A zsidó vezetők washingtoni kerekasztal-beszélgetésén a Hamász Izrael elleni véres támadását „a zsidók számára a holokauszt óta a leghalálosabb napnak” nevezte.

„A hallgatás bűnrészesség és nem vagyok hajlandó hallgatni” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy ismét beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, az Egyesült Államok további katonai segítséget nyújt az Izraeli Védelmi Erők számára.

Nyitókép: Reuters/Abir Sultan

#Külföld#izrael#Hamász#terrorizmus#légicsapás#Gáza övezet#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk