Külföld

Izraeli háború: Franciaországban betiltották a palesztinpárti tüntetéseket

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 21:10

Franciaországban betiltották a palesztinpárti tüntetések minden formáját, a szabályszegő külföldi állampolgárokat deportálják. Sok európai országban attól tartanak, hogy a háború miatt fokozódik az antiszemitizmus. 

Franciaországban betiltották a palesztinpárti tüntetések minden formáját. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közleményében elrendelte, hogy a szabályszegő külföldi állampolgárokat kitoloncolják az országból – írja a BBC.

A brit lap szerint a lépés mögött az áll, hogy sok európai országban attól tartanak, hogy a Hamász Izrael elleni támadása és különösen a válaszcsapások miatt fokozódik az antiszemitizmus. Franciaországban egyébként közel 500 ezres zsidó közösség él, a legnagyobb egész Európában. Azonban a helyi muszlim közösség is Európa legnagyobbjai közé tartozik, becslések szerint ötmillió fős.

A francia belügyminiszter azt mondta, hogy a zsidó iskolákat és zsinagógákat rendőri jelenléttel kell védeni. Korábban pedig arról beszélt, hogy a Hamász szombati támadása óta már több mint száz antiszemita cselekményt követtek el az országban, néhány esetben letartóztatások is voltak.

Eddig tizenkét francia állampolgárról tudni, akik meghaltak a Hamász támadásában, 17 embert pedig eltűnt ként tartanak nyilván, köztük egy gyereket. Nemrégiben Olaf Scholz német kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben, a berlini rendőrség pedig elővigyázatosságból szintén betiltotta a tervezett palesztinbarát demonstrációkat. 

A szélsőségesek mindenesetre világszerte utcára vonultak. Nyugati bevándorló arabok és palesztinpártiak gyakran szélsőséges megnyilvánulásokkal fejezik ki szimpátiájukat a Hamász mészárlása iránt, Sidney-ben egyenesen elgázosítással fenyegették meg a zsidókat. 

Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg. 

Az „izraeli pokollal” az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Benoit Tessier / Reuters

 

#Külföld#izrael#franciaország#palesztin#tüntetés#betiltás#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk