Külföld

Kikötötték egy hatéves lány fél agyát, hogy megmentsék az életét

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 10:05

A ritka betegségben szenvedő amerikai kislány számára ez volt a legjobb lehetőség. 

Lekapcsolták az orvosok egy hatéves kislány egyik agyféltekét egy tíz órán át tartó műtét alatt, hogy megmentsék az életét – jelentette a helyi sajtó. A Brianna Bodley nevű lányt tavaly diagnosztizálták Rassmussen-féle egyvelőgyulladással, ami az ABC7 televízió beszámolója szerint nagyjából évente ötszáz amerikai gyereknél jelentkezik.

A lányt eleinte szteroidokkal és gyógyszerekkel kezelték, de azok végül nem használtak, és kezelőorvosa elmondása szerint az agya zsugorodni kezdett. Dr. Aaron Robison közölte, hogy a legjobb megoldás a lány fél agyának „kikapcsolása” volt. Régebben ezt az agy egyik felének eltávolításával oldották volna meg, de mostanra már elég „kikötni”, ami meg fogja gyógyítani a gyereket – írta az ABC7.

Dr. Aaron Robison elmondása szerint a kislány bal agyfélteke most keményen dolgozik azon, hogy átvegye azokat a funkciókat, amit eddig a jobb agyfélteke látott el. Az orvos hozzátette, hogy „Brianna ugyanaz a személy lesz, még fél agyának lekapcsolása után is”, és teljes életet tud majd élni.

Nyitókép: ABC7

 

#Külföld#betegség#agy#kikapcsolás#egyesült államok#kalifornia#műtét

Címlapról ajánljuk