Külföld

„Égjen a külföldi!” – egy egykor szépreményű ország, amit teljesen felemésztett az idegengyűlölet

Nagy MartinNagy Martin

2023. október 4. 10:34

Egy idegengyűlölő csoport portyázik Johannesburg utcáin. A mozgalom tagjai veréssel fenyegetik a bevándorlókat, razziákat tartanak a külföldi állampolgárok üzleteiben, és bezárásra kényszerítik azokat. A dél-afrikai szélsőségesek korábban is támadtak már bevándorlókra, ők lettek a bűnbakok az ország gazdasági és szociális gondjaiért. Volt, akit elevenen elégettek az utcán. Most indulnának a választáson. 

A BBC nemrégiben bepillantást nyert Dél-Afrika leghírhedtebb xenofób, vagyis idegengyűlölő mozgalmának belső működésébe. A Dudula-hadművelet nevű önbíráskodó csoport arról ismert, hogy külföldi állampolgárok üzleteiben tart razziákat, veréssel fenyegeti a tulajdonosokat, és bezárásra kényszeríti azokat. 

A dokumentumfilm bemutatja, hogyan fordulnak a dél-afrikaiak a külföldiek ellen. Habár az életminőség jelentősen javult az országban az elmúlt évtizedekben, a bűnözés, a szegénység és az egyenlőtlenség továbbra is kirívó méreteket ölt, a lakosság pedig most a bevándorlókban találta meg minden baj forrását.

Hogyan jutottunk idáig?

A bevándorlásellenesség régóta probléma Dél-Afrikában, ahol a fehér kisebbség uralmának 1994-es megdöntése nem hozott érdemi változásokat sok fekete állampolgár számára. A fehérek helyét ugyan átvette a Mandela-féle, azóta is kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), és megkezdődött a faji szegregáció (apartheid) lebontása, de így is szegénynegyedek jöttek létre a nagyvárosokban.

Az apartheid után emberek milliói, többnyire feketék, továbbra is rossz körülmények közt élnek: minden harmadik dél-afrikai munkanélküli, a társadalmi egyenlőtlenségek mértéke az egyik legnagyobb a világon. 

Az állam nem tudott segíteni az elesetteken, így megkezdődött a bűnbakkeresés, aminek áldozatai a bevándorlók lettek.

2008-ban volt az ország egyik legsúlyosabb xenofób támadássorozata, amelyben 62-en meghaltak, több százan pedig megsérültek. A zavargók rengeteg üzletet felgyújtottak, kiraboltak, az akkori atrocitások óta pedig meredeken nőtt azoknak az esetnek a száma, amikor dél-afrikaiak támadnak bevándorlókra. Az országba érkezők döntő többsége egyébként afrikai származású, így az idegengyűlölet sajátos válfaja alakult ki, egyesek afrofóbiát emlegetnek.

Mit tudunk az idegengyűlölő csoportról?

Soweto egykoron a szegregációellenesség élharcosa volt: itt élt a Nobel-békedíjas Nelson Mandela is, Dél-Afrika első demokratikusan megválasztott, fekete bőrű elnöke. Azonban a városrész mostanra az ország leghírhedtebb idegengyűlölő csoportjának otthona lett.

A „Dudula” hadművelet (Operation Dudula) egy önbíráskodó, idegengyűlölő szervezet Dél-Afrikában, amely a bevándorlók vegzálásáról, fenyegetéséről lett ismert. Az erőszakos csoport az ország legnagyobb városa, Johannesburg központjától nem messze, Sowetóban indult el két éve, de azóta saját bevallásuk szerint kiterjedt hálózatot építettek ki az ország más részein is.

A Dudula civil mozgalomnak nevezi magát, és a migrációt okolja az ország szociális válságáért. A „dudula” szó zulu nyelven egyébként azt jelenti, hogy „kiszorítani” vagy „kikényszeríteni”. A szervezet állítja, az illegális migránsok beáramlása a bűnözés, a munkanélküliség, a romló egészségügy és gazdaság forrása, ők csak ezeket a problémákat szeretnék orvosolni.

A külföldieket hibáztatják a droghelyzetért

A támadások mögött meghúzódó logika gyakran pusztán annyi, hogy a „bevándorlók elveszik a munkát”. Így a külföldiek könnyű célponttá váltak, noha a számuk egyáltalán nem kiemelkedő: az Institute for Security Studies (ISS) tavalyi jelentése szerint Dél-Afrikában mintegy 3,95 millió bevándorló él, vagyis a lakosság mintegy 6,5 százalékát teszik ki, ami megfelel a nemzetközi normáknak.

A politikusok, köztisztviselők és bevándorlásellenes csoportok xenofób retorikája azonban meghozta gyümölcsét: egy 2021-es felmérés szerint a 60 milliós ország közel fele úgy érzi, hogy 17 és 40 millió közé tehető a Dél-Afrikában tartózkodó bevándorlók száma, holott a valóságban ennek töredéke él az országban.

Az igazat megvallva utálom a külföldieket. Bárcsak összepakolnának, és elhagynák az országunkat 

– mondta a BBC-nek könnyeivel küszködve egy 57 éves, háromgyermekes egyedülálló anyuka, aki szakácsként dolgozik egy iskolai menzán, nem messze Johannesburgtól. 

Azért érzékenyült el, mert fia 14 évesen nyúlt a drogokhoz, és gyakran lopott is azért, hogy legyen pénze a szerekre. Az egyik lopás közben pedig balesetet is szenvedett, megrázta az áram. Az anyuka szerint a külföldiek árulják a drogot, ezért támogatja az idegengyűlölő mozgalmat.

A Dudula azt állítja, a legégetőbb probléma a szegénynegyedekbe beáramló kábítószer, a drogkereskedelemért pedig szerintük a külföldiek felelősek, ilyen adatok azonban a valóságban nem állnak rendelkezésre. Azt szeretnék, hogy a kisvállalkozások csak dél-afrikaiakat alkalmazzanak, és elhagyják az országot azok az üzletek, amelyeket bevándorlók működtetnek. 

Noha külföldiek elleni erőszakos támadások sorával vádolják őket, a csoport tagadja, hogy idegengyűlölet vezérelné tetteiket.

A nép bevándorlásellenes érzelmeit lépten-nyomon próbálta már csillapítani Cyril Ramaphosa elnök is. 2019-ben meghirdette a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelmet, ám helyi jogvédők szerint a kormány cserbenhagyja a kisebbségeket, és nem tesz eleget azért, hogy érdemi változás legyen.  

Razziáznak, veréssel fenyegetik és ellehetetlenítik a külföldieket

„A legtöbb problémánkat a külföldiek beáramlása okozza. A külföldi állampolgárok egy 20 éves terven dolgoznak, hogy elfoglalják Dél-Afrikát” – mondta egy helyi összeesküvés-elméletre alapozva Zandile Dabula, az idegengyűlölő szervezet elnöke a BBC-nek.

Azok is áldozatul esnek, akik egyébként törvényesen tartózkodnak és dolgoznak az országban. Egy nigériai árus arról beszélt, hogy az év elején a bandatagok megtámadták, ruháit a csatornába dobták, így a vállalkozása csődbe ment, és az utcára került.

Soha nem láttam még országot, ahol így bánnak az emberekkel. Ha valami törvénytelent csinálok, rendben, deportáljanak, de én nem követtem el semmit. Megkeserítik az életemet, nem tudom kifizetni a lakbért. Menni szeretnék, ez már túl sok

– mondta a piaci kereskedő.

De dokumentálták azt is, amint az önbíráskodók csoportos razziát tartottak egy mozambiki boltosnál, aki állítólag nem fizette ki üzletének bérleti díját. Veréssel fenyegették, és azt állították, hogy a törvény nevében intézkednek.

Van, akit kábítószer-kereskedéssel vádoltak meg, míg másokat azért vegzálnak, mert a vízumuk lejárta után is az országban maradtak. Tavaly áprilisban, Johannesburgban egy banda megkövezett és halálra égetett egy négygyermekes zimbabwei apát, amikor nem tudta felmutatni a tartózkodási engedélyét.

Párttá alakult a xenofób alakulat, indulnának a választásokon

Dél-Afrikában választások lesznek 2024-ben, és a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a hatalmon lévő ANC, Mandela egykori pártjának támogatottsága először eshet 50 százalék alá. A kialakult helyzetből pedig előnyt kovácsolna az idegengyűlölő szervezet: májusban hivatalosan is párttá alakultak, indulnának a jövő évi választásokon is.

A pártalapító eseményre több száz szimpatizáns érkezett, akik a nemzeti zászlót lobogtatták, táncoltak és énekeltek, a tudósítás szerint már-már ünnepi hangulat volt Johannesburg utcáin.

Égjen a külföldi! Veszünk egy kis benzint, és elégetjük őket

– skandálta a tömeg.

Mint megjegyzik a cikkben, a Dudula a bevándorlásellenességen kívül egyelőre nem rendelkezik konkrét programmal. A BBC-nek a mozgalom szimpatizánsai azt mondták: szeretnék, hogy a közösségükben rendeződjenek a dolgok, és megelégelték a jelenlegi helyzetet.

Minden jel arra mutat, hogy a szegénység és a kábítószerkereskedelem megágyazott az elszabaduló idegengyűlöletnek, és olyan helyzetet teremtett, amelyben a külföldi állampolgárokat hibáztatják mindenért. Tavaly nyáron már az ENSZ is megkongatta a vészharagot, és elítélte bevándorlókkal, menekültekkel szembeni gyűlölködést, faji megkülönböztetést és erőszakot Dél-Afrikában.

Nyitókép: Rogan Ward / Reuters

#Külföld#dél-afrika#idegengyűlölet#bevándorlók#szélsőséges csoport#ma

Címlapról ajánljuk