Külföld

Egy ausztrál nő lett az első ember, aki túlélt egy eddig halálos húsevő fertőzést

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 30. 15:16

A szarvasmarhák általában halálos kimenetelű betegségét ritkán, de emberek is elkaphatják. Valaki most meggyógyult belőle. 

Hivatalosan is egy ausztrál nő lett a világon az első dokumentált beteg, aki túlélte a kérődzők rendszerint halálos megbetegedését – a Gangraena emphysematosa, sercegő üszök vagy gázgangréna nevű betegséget. 

A fertőzés magas lázzal és a test néhány részének megduzzadásával jár; a pukli helyén a szövetek szétesnek és mivel gázbuborékokat tartalmaznak, kézzel megnyomva recsegő, sercegő hangot adnak ki, innen az elnevezés. 

A nő orvosai ezen a héten tették közzé az esetet a Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban. A másik két ismert emberi esetben az amerikai, illetve a japán beteg nem élte túl a fertőzést – emlékeztet a Guardian.

Dr. Ria Ko, a cikk vezető szerzője a Prince of Wales Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó gyakornoka volt, amikor 

a 48 éves nő tavaly többszervi elégtelenséggel, többek között máj- és veseelégtelenséggel, valamint nagyon alacsony vérnyomással jelentkezett be hozzájuk. A nőt azonnal felvették az intenzív osztályra hasi fájdalmakkal, hasmenéssel, a sokk jeleivel és lázzal. 

Ko vérvizsgálatot végzett, és rájött, hogy a beteg vérében egy olyan baktérium található – Clostridium chauvoei –, amiről korábban még sosem hallott. Az orvosok felfedezték, hogy a nő nemrég költözött, és átültette a növényeit – csakhogy volt a karján néhány karmolás a macskájától. 

Az orvosok úgy vélik, hogy a szennyezett talajból származó baktérium a karmoláson keresztül kerülhetett a véráramba. Ko elmondta: az állatorvoslásban ismert tény, mi vezet a szarvasmarhák és a juhok halálos kimenetlű üszkösödéséhez, de az orvosi szaklapokban eddig kevés szó esett arról, hogyan kezeljék a baktériummal fertőzött embereket. 

Az ausztrál nőnél a kórokozó toxinokat termelt, amelyek nekrotizáló bélgyulladással jelentkeztek nála: mivel a bélszövet egyes részei elhalnak, a fertőzés húsevőnek nevezhető.

A nő antibiotikumokat és hiperbár oxigénterápiát kapott: az eljárás során növelik a testszövetekbe jutó oxigén mennyiségét. A nő viszonylag gyorsan felépült, a negyedik napon lekerült az intenzív osztályról. A kilencedik napon súlyos hasi fájdalmak jelentkeztek nála, és egy CT-vizsgálat kiderítette, hogy kilyukadt a bélfala. A nőt két és fél héttel a műtét után hazaengedték a kórházból. 

Az esetleírás szerint bár az agresszív kórokozót eddig halálosnak tekintették, multidiszciplináris megközelítéssel lehetséges a sikeres kezelés.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#ausztrália#húsevő baktérium#sercegő üszök#gázgangréna#betegség#orvosok#gyógyítás#antibiotium#hiperbár terápia#eset#clostridium chauvoei

Címlapról ajánljuk