Külföld

Lehet, hogy mégis elkerülhető az amerikai állam leállása

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 30. 21:47

Éjfélkor kezdődne a kormányzati leállás, de lehet, hogy az utolsó pillanatban mégis lesz, aki behúzza a féket.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, újra a leállás szélére került az amerikai kormányzat, miután a képviselőház republikánusai elutasították a vezetőjük által javasolt törvényjavaslatot a kormányzat ideiglenes finanszírozására. 

Az amerikai képviselőház washingtoni idő szerint nem sokkal 15 óra után jóváhagyott egy ideiglenes finanszírozási törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy elkerüljék a leállást.

A tervezetben szerepelnek például katasztrófavédelemmel kapcsolatos források is, de nincsenek benne Ukrajnának szánt amerikai segélyek – írja a BBC.

A 45 napos határozatot Kevin McCarthy házelnök terjesztette elő. Most a felsőháznak, a szenátusnak is jóvá kell hagynia, mielőtt az elnök aláírná.

A BBC emlékeztet, hogy ha nem születik megállapodás, akkor az elmúlt évtized negyedik leállása következik, ami a légi közlekedéstől kezdve a tiszta ivóvízen át a házassági engedélyek kiadásáig mindent jelentősen befolyásol.

A legtöbb kormányzati alkalmazottat fizetés nélküli szabadságra küldik, és egyes élelmiszersegély-programok is leállhatnak. Új megállapodás nélkül országszerte szövetségi alkalmazottak ezrei kerülnek fizetés nélküli szabadságra, köztük a fegyveres erők, a légiforgalmi irányítás és a gyermekgondozási központokban dolgozók.

Nyitókép: Paul Morigi/Getty Images for We The 45 Million

#Külföld#usa#egyesült államok#amerika#kormányzat#leállás#megegyezés

Címlapról ajánljuk