Külföld

Letartóztatták Norvégiában a szökött Wagner-parancsnokot, mert megpróbált visszaszökni Oroszországba

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 23. 17:42

Andrej Medvegyev januárban szökött meg Oroszországból Norvégia északi-sarkvidéki határán keresztül, most állítólag vissza akart térni hazájába.

A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoshadsereg egykori parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált visszaszökni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában, jelentette a Reuters.

Andrej Medvegyev januárban szökött meg Oroszországból Norvégia északi-sarkvidéki határán keresztül. Amikor feladta magát a norvég hatóságoknak, elmondta, hogy az orosz határőrök lövéseket adtak le rá. Beszélt arról is, hogy a Wagner-csoport tagjaként Ukrajnában harcolt.

A norvég rendőrség pénteki közleménye szerint egy húsz év körüli férfit most őrizetbe vettek, mert megpróbálta illegálisan átlépni az orosz határt. A rendőrség nem nevezte néven a letartóztatott határsértőt.

Félreértésből tartóztatták le Medvegyevet – mondta a Reutersnek norvég ügyvédje, Brynjulf ​​Risnes, aki szerint a volt wagneres zsoldos csak meg akarta keresni azt a helyet, ahol januárban átkelt Norvégiába. "Megállították, még amikor taxiban ült. Egyáltalán nem is járt a határ közelében és nem állt szándékában átkelni a határon” – mondta Risnes.

Amikor év elején Norvégiába átszökött, Medvegyev azt mondta, hogy menedékjogot kér, mert az életét félti. Azt állította, hogy szemtanúja volt az orosz börtönökből az ukrajnai frontra hurcolt elítéltek meggyilkolásának és a velük való rossz bánásmódnak. Medvegyev Norvégiába szökése be is járta a világsajtót.

Áprilisban Medvegyevet elítélték, mert részt vett egy kocsmai verekedésben és légfegyvert találtak nála. Májusban egy YouTube-on közzétett videóban azt mondta, hogy szeretne visszatérni Oroszországba, annak ellenére, hogy ez életveszélyes lehet számára.

Risnes szerint Medvegyevnek joga van visszatérni a hazájába, de a biztonságos visszatéréshez sok feltételnek kell teljesülnie.

Nyitókép: Medvegyev a norvég bíróságon, 2023 áprilisában – Fotó: Gorm Kallestad /NTB /via REUTERS

#Külföld#wagner-zsoldossereg#wagner-csoport#norvégia#oroszország

Címlapról ajánljuk