Külföld

Mind a négy végtagját amputálták egy nőnek, mert rosszul elkészített halat evett

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 8:01

A kaliforniai nőt egy veszélyes húsevő baktérium támadta meg, és kis híján belehalt. 

Amputálni kellett mindkét lábát és mindkét karját egy kaliforniai nőnek, miután rosszul elkészített halat evett, és húsevű baktérium támadta meg. Laura Barajas szervezetébe a tengerekben élő vibrio vulnificus nevű baktérium jutott be, ami a melegendő tengerek miatt egyre jobban terjed az Egyesült Államok környékén.

A negyvenéves anyuka július végén vásárolt egy tilápiát egy halpiacon, San Jose városában, amit megfőzött és egyedül evett meg. Pár napon belül nagyon rosszul lett, és azóta kórházban kezelik. A nő egyik barátnője a helyi sajtónak elmondta, hogy a nőt lélegeztetőgépre kellett rakni, majd mesterséges kómába helyezték, hogy meg tudják menteni az életét.

Az ujjai feketék voltak, a lábfejei feketék voltak, a felső ajka is fekete volt. Szepszise lett, a veséi kezdtek leállni.

Az életét végül csak úgy tudták megmenteni az orvosok, hogy mind a négy végtagját amputálták. A műtétet szeptember 14-én, csütörtökön hajtották végre.

A CDC amerikai közegészségügyi hatóság adatai szerint évente 150-200 ember fertőződik meg a vibrio vulnificus baktériummal, és nagyjából egyötödük belehal, gyakran alig egy-két nappal a fertőzés után. A húsevő baktérium leginkább nyersen, vagy nem eléggé átsütött halak fogyasztásával kerül a testbe, vagy akkor, ha valaki nyílt sebbel megy fürdeni a tengerbe.

Laura Barajas számára barátnője a GoFundMe adománygyűjtő oldalon kezdett pénzt gyűjteni a nő megsegítésére. Hétfő reggelre már több mint ötvenez dollárt (18 millió forint) adományoztak neki. 

Nyitókép: KRON

#Külföld#baktérium#fertőzés#hal#húsevő baktérium#kalifornia#egyesült államok#amputáció#végtag

Címlapról ajánljuk