Külföld

Kifogynak a hullazsákokból, annyira sok a holttest Líbiában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 16:33

Hullazsákokra és holttestkereső csapatokra van szükségük a líbiai hatóságoknak az árvíz sújtotta Dernában.

Akár a húszezret is elérheti a líbiai Dernát sújtó áradás halálos áldozatainak száma, az eltűntek számát 5-10 ezer közé becsüli több nemzetközi szervezet is – közölte csütörtök reggel a város polgármestere.

„Arra számítunk, hogy nagy magas lesz az áldozatok száma. A Dernában elpusztult körzetek állapota alapján 18-20 ezer halott is lehet” – közölte Abdel-Monejm al-Gejti  az al-Arabiya televíziónak adott interjúban.

A Sky News arról tudósított, hogy a polgármester szerint holttestek kiemelésére szakosodott csapatokra van szükség, mert a romok alatt és a vízben lévő holttestek nagy száma miatt járvány törhet ki.

Lutfi al-Misrati, a keresőcsapat igazgatója szintén erről beszélt, hozzátéve, hogy hullazsákokra is szükségük van.

A Daniel vihar múlt hét vasárnap érte el az észak-afrikai országot. A Derna közelében lecsapó heves viharban két gát átszakadt, a lezúduló nagy mennyiségű víz pedig egész városrészeket tett a földdel egyenlővé a százezer lakosú tengerparti városban, az ország keleti részén.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) líbiai szervezete szerint legalább 30 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására Dernában. Derna mellett a Daniel vihar Bejdán, al-Mardzson és Saháton is átsöpört. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) legkevesebb öt-, a helyi hatóságok tízezerre becsülik az eltűntek számát.


Nyitókép: A Daniel mediterrán vihar okozta szeptember 10-i áradás túlélőit és áldozatait keresik kutatócsoportok a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 13-án. Fotó: MTI/AP/Juszef Murad.

#Külföld#líbia#holttest#hullazsák#áradás#derna#árvíz#gátszakadás#katasztrófa

Címlapról ajánljuk