Külföld

Rejtély: lefejezett krokodilokat találtak Ausztráliában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 2. 10:48

Az állatok fejével az országban a mai napig sokan illegálisan kereskednek.

A queenslandi vadvédelmi őrök több nagy krokodil halálát és lefejezését vizsgálják az Ausztráliai Normanton város közelében. A Carpentaria Land Council Aboriginal Corporation (CLAC) emberei hat krokodilt találtak, az elpusztult állatok zömének hiányzott a feje, írja a Guardian.

Egy helyi halász azt mondta, hogy az elmúlt néhány hónapban 14 elhullott krokodilt talált Normanton térségében, a Carpentaria-öböl partvidék közelében. Lizzie-t, a II. Erzsébet királynőről elnevezett, 40 éves nőstény krokodilt is lefejezve találták meg májusban a Daintree folyó partján. Áprilisban egy másik krokodilt találtak lefejezve a Cow Bay-ben.

Becslések szerint 20 000-30 000 sósvízi krokodil él az államban, ahol a fajt szinte kiirtották, mire a vadászatot betiltották az 1970-es évek végén.

Egy ilyen állat megöléséért a maximális büntetés 30 ezer dollár, ezt abban az esetben szabják ki, ha szándékosan ölik meg őket. A CLAC szóvivője elmondta, hogy a nagy krokodilok leölése amellett, hogy illegális és kegyetlen, még az ökoszisztémát is megzavarhatja.

A krokodilok fejére sokan műtárgyként tekintenek az országban, a mai napig illegális piaca van az efféle kereskedelemnek. A vadvédelmi tisztek várhatóan vasárnap érkeznek Normantonba, hogy csatlakozzanak a vadőrökhöz és kivizsgálják a haláleseteket.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Külföld#ausztrália#krokodil#lefejez#illegális#kereskedelem

Címlapról ajánljuk