Külföld

Látta feleségét elégni, szívrohamot kapott, és meghalt – Románia még mindig tehetetlenül áll a súlyos tűzesetek előtt

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. szeptember 1. 5:56

Az Európai Unióban Romániában szenvednek a legtöbben égési sérülést évente, de országszerte még mindig csak 24, kifejezetten megégett emberek számára fenntartott kórházi ágy van. A hétvégén egy autógáz-töltőállomás robbant fel Crevedián, hárman meghaltak, 56-an megsérültek. A súlyos esetek továbbra is a külföldi kezelésben reménykedhetnek – akárcsak nyolc éve, amikor 65-en haltak meg a bukaresti Colectiv-tragédia következtében. 

Mindig mondták, hogy miattuk fognak meghalni, mert az ott egy bomba

– mondta egy férfi, aki mindkét szülőjét elvesztette a romániai Crevedia autógáz-töltőállomásnál történt robbanás következtében. A múlt szombati tűznek egyelőre három halálos áldozata és 56 sérültje van.

Meghalt az a házaspár, aki a töltőállomás mellett lakott. A férfi a helyszínen azonnal életét vesztette, szívinfarktust kapott, amikor meglátta, hogyan válik a felesége a lángok martalékává. A nő testfelületének 95 százaléka megégett, nagyon csekély túlélési esélyekkel szállítottak kórházba, ahol végül meghalt.

„Leélsz egy nő mellett harmincvalahány évet, és a szemed előtt ég meg, te meg már csak a tekintetéről ismered meg. Teljesen megégett, egy ujjnyi felület nem volt rajta, ahol megfoghattad volna. Most mindkét szülőmet el kell temetnem. Több rokonom nincs, még van egy nagybátyám, ő is megégett, a fia most jött Londonból” – írta le az idős pár fia a család drámáját.

A harmadik halálesetet csütörtökön jelentették be, egy civil, 63 éves áldozatról van szó, aki testfelületének 99 százalékán megégett. A halálesetek száma a következő napokban sajnos még emelkedhet, ugyanis még kezelnek súlyosan megégett embereket a bukaresti és külföldi kórházakban. 

Hiába a Colectiv traumája, Romániát most is felkészületlenül tud érni egy sok áldozattal járó tűzeset
Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Mint arról az rtl.hu-n is beszámoltunk, szombat este két robbanás is történt a romániai Dâmbovița megyei autógáz-töltőállomásnál. 

A sérültek több mint fele tűzoltó, ők a második robbanásban égtek meg, miközben próbálták megfékezni a lángokat, hogy azok ne terjedjenek át a lakóházakra.

Románia a tűzeset után aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, több pácienst külföldi kórházakba szállítottak súlyos, 10 és 80 százalék közötti testfelületi égési sérülésekkel. Belgiumban és Olaszországban két-két személyt, Ausztriában hármat, Németországban négyet, Norvégiában pedig egy személyt ápolnak.

A Bukaresttől 27 kilométerre található településen történt balesettel az RTL Híradó is foglalkozott. Döbbenetes felvételek készültek a robbanásról és a leégett állomásról. Kiderült, engedély nélkül üzemelt a hely, amelynek tulajdonosa egy másik dél-romániai település, Caracal polgármesterének a fia.


A román hatóságok szeme előtt rengeteg szabálytalanság történhetett. A Digi24 portál arról írt, hogy 2020-ban a tűzoltók összesen hét állami hatóságnál jelezték a céggel kapcsolatos gondokat. Például nem engedélyezett szivattyúkat találtak, amellyel az egyik tartályból a másikba helyezték át a gázt, továbbá a megengedettnél közelebb volt a telephely a lakóházakhoz és a villanyvezetékekhez.

A tűzvédelmi engedélyt 2020-ban visszavonták, majd két hónappal később fel is függesztették a cég működését. A vezetőség akkor arról biztosította az állami hatóságokat, hogy már nem dolgoznak a cégnél, ennek ellenére a helyiek továbbra is láttak ott tartálykocsikat parkolni, közlekedni.

Így történhetett a tragédia

A szombati tragédia lehetséges okairól még csak előzetes vizsgálati eredmények vannak. Alex Florenţa főügyész tájékoztatása szerint az egyik sofőr gázt akart áthelyezni az egyik kocsiból a másikba egy tömlő segítségével, de az egyik tartálykocsi alatt ekkor – eddig nem tisztázott okokból – tűz keletkezett. 

Szombaton két sofőr és négy nepáli származású alkalmazott tartózkodott a helyszínen. A sofőrök megpróbálták eloltani a tüzet, a többiek pedig kisiettek az utcára, hogy megállítsák az autós forgalmat, mert súlyos incidenstől tartottak. Ekkor történt az első robbanás. A második detonáció úgy két óra múlva következett be, ebben összesen 39 tűzoltó sérült meg, hiszen ők akkor már a baleset helyszínén dolgoztak a lángok megfékezésén.

Az állomás közelében lakók régóta gázszagra panaszkodtak, de a jelek szerint semmi nem változott. 

Crevedia polgármestere az eset után annyit mondott: az önkormányzat úgy tudta, hogy a cég bezárt, és a környéken lakóknak kellett volna jelezniük, ha ott továbbra is folyt valamilyen tevékenység. A polgármesteri hivatalhoz viszont semmilyen panasz nem érkezett, folytatta Florin Petre, aki a cég vezetőjét tartja felelősnek a tragédiáért.

„Nyolc évvel a Colectiv után nagyjából most is ugyanott tartunk”

Sokan párhuzamot vontak a hétvégi robbanás és a nyolc évvel ezelőtti, a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész között.

Mindkét esetben ugyanis ártatlan emberek estek áldozatul a rosszul működő rendszernek. 

2015-ben a Colectiv-tragédia felkészületlenül érte Romániát, az egészségügyi rendszer képtelen volt a krízisben helyt állni, és olyan égési sérültek is meghaltak a kórházakban, akiknek lett volna esélyük a túlélésre, ha szakszerű ellátást kapnak. Sebeik azonban sok esetben elfertőződtek, vesztüket számos esetben kórházi fertőzések okozták.

A Colectiv leégése után nyolc évvel továbbra is úgy tűnik, hogy a súlyos égési sérüléseket szenvedett pácienseknek még mindig az a legjobb esélyük a gyógyulásra, túlélésre, ha külföldön kapnak kezelést. Romániában ugyanis még mindig nem épült olyan központ, ami égési sérültek ellátására specializálódott. Országszerte 24 kórházi ágy áll a megégett emberek rendelkezésére, de ezek csak közepes égési sérülések kezelésére alkalmasak, noha Európa-szerte Romániában égnek meg a legtöbben évente – derül ki a Hotnews elemzéséből

Nyolc évvel a Colectiv után nagyjából most is ugyanott tartunk. A személyzet igyekszik helyt állni, mindenki megtesz minden tőle telhetőt. Akkor is ezt próbáltuk, most is ezt tesszük

– mondta a Libertatea portálnak a bukaresti Bagdasar-Arseni klinikai kórház egyik orvosa, ahol a crevediai baleset néhány páciensét kezelik.

A két eset között Victor Ponta jelenlegi miniszterelnöki tiszteletbeli tanácsadó – a Colectiv-eset miatt kirobbant tüntetéssorozat hatására lemondott korábbi kormányfő – is párhuzamot vont, de megszólalása igencsak kiütötte a biztosítékot a nyilvánosságban. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy 

a külföldi kórházaknak csak az az érdekük, hogy hatalmas számlákat küldjenek a román államnak, ezért csak a könnyű eseteket veszik át, a súlyos állapotban lévő betegeket Romániában hagyják meghalni.

A kormány igyekezett mihamarabb elhatárolódni a miniszterelnöki tanácsadó nyilatkozatától, hangsúlyozva, hogy ez csak Ponta személyes véleménye.

Arról, hogy mennyire lehet tartani attól, hogy a mostani áldozatok is a Colectivben megégett emberek sorsára jutnak, és állapotukat kórházi fertőzések fogják súlyosbítani, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter beszélt. A tárcavezető azt mondta: garanciák sehol a világban nincsenek. 

Nincs olyan ország, egészségügyi intézmény a világban, ahol a nozokomiális (kórházi) fertőzések kockázata nulla volna. (…) Mindent megtesznek, hogy ez a kockázat a lehető legalacsonyabb legyen, de senki sem tudja garantálni, hogy ez a veszély ne létezzen

– fogalmazott az újságírók kérdésére.

A korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódik

A robbanásban jelentős anyagi károkat is okozott: 8 ház teljesen megsemmisült, 11-ben pedig károk keletkeztek. Vannak, akik ahogy meglátták a tüzet, el tudtak menekülni a környékről, és hiszik, hogy ha nem mentek volna el időben, meghaltak volna. 

Hiába a Colectiv traumája, Romániát most is felkészületlenül tud érni egy sok áldozattal járó tűzeset
Ennyi maradt a töltőállomásból / Fotó: Inquam Photos/George Calin via REUTERS

A kormány a tartalékalapból tervez segíteni a crevediai lakosokon. A külföldre szállított páciensek költségeit is állják, és az áldozatok hozzátartozóinak, kísérőinek is támogatást nyújtanak.

A hatóságok vizsgálják a baleset okait, bizonyítékokat keresnek a helyszínen, de a kutatást nehezíti, hogy még mindig szivárognak tűzveszélyes anyagok. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódik az ügyben, a DNA szerint ugyanis a töltőállomás ellenőrzésével megbízott hatósági tisztviselők korrupciós bűncselekményeket követhettek el. A főügyészség is vizsgálódik a cég körül, a katonai ügyészség pedig a tűzoltók beavatkozását vizsgálja. Ugyanakkor a román kormány országszerte ellenőrzéseket rendelt el az autógáz-töltőállomásoknál és üzemanyag-raktáraknál.

Nyitókép: Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

#Külföld#robbanás#tűz#autógáz#töltőállomás#lpg#égési sérülés#megégett#románia#crevedia#ma#colectiv

Címlapról ajánljuk