Külföld

Dánia csökkenti az orosz követségi diplomaták számát, miután Moszkva kémeknek kért vízumot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 1. 19:49

Dánia nem kér az orosz hírszerzőkből, megvágta az orosz nagykövetségen dolgozó orosz diplomaták létszámát.

Dánia öt főre korlátozta a koppenhágai orosz nagykövetségen dolgozó orosz diplomaták létszámát, az adminisztratív munkát végző munkatársak számát pedig húsz főre csökkentette – közölte a dán külügyminisztérium pénteken.

A tárca arról tájékoztatta Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövetet, hogy az orosz nagykövetség létszámát a moszkvai dán nagykövetség létszámának megfelelő szintre szükséges csökkenteni.

A két nagykövetség közti erőegyensúly érdekében hozott döntés következtében a koppenhágai orosz nagykövetség jelenlegi létszámát csökkenteni kell – közölte a minisztérium. A létszámcsökkentést szeptember 29-éig kell végrehajtani – tették hozzá.

Oroszország és Dánia régóta tárgyal a moszkvai dán nagykövetségen dolgozó munkatársak orosz vízumáról a nagykövetség megfelelő működésének biztosítására, 

de ezek az egyeztetések kudarcba fulladtak, mivel az orosz fél többször is megkísérelte belefoglalni az orosz hírszerző tisztek vízumkérelmét is

– írja a dán külügyi tárca a sajtóközleményében. Dánia már tavaly áprilisban kiutasított 15 orosz diplomatát, mivel felmerült a gyanú, hogy hírszerzők voltak.

Nyitókép: A koppenhágai orosz nagykövetség. Fotó: Google Street View.

#Külföld#dánia#oroszország#hírszerző#kém#diplomata

Címlapról ajánljuk