Külföld

Egy euróért adta el a Heineken az oroszországi érdekeltségeit

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 25. 12:30

A részvényeladás a vártnál sokkal tovább tartott, de így biztosítani tudták az alkalmazottak megélhetését.

A Heineken holland söripari vállalat, a világ második legnagyobb sörgyártó cége szimbolikus 1 euróért adta át oroszországi leányvállalatának összes részvényét az orosz hátterű Arnest csoportnak, írjaz MTI az NL Times című angol nyelvű holland hírportálra hivatkozva. Az eladás legalább 300 millió euró (mintegy 115 milliárd forint) halmozott veszteséget okozott az amszterdami székhelyű vállalatnak.

A Heineken SA eladta oroszországi tevékenységét az Arnest csoportnak. Az eladás a szükséges engedélyek megszerzését követi, és lezárja a Heineken tavaly márciusában megkezdett kivonulását Oroszországból

– olvasható a vállalat közlleményében, amelyben bejelentették, hogy befejezték a kivonulást Oroszországból. Azt is írták, hogy az orosz leányvállalat eladása a vártnál bonyolultabb volt, részben a változó helyi jogszabályok miatt, valamint azért, mert a cégvezetés meg akarta akadályozni, hogy a Heineken rossz kezekbe kerüljön.

Nagyon nehéz körülmények között, keményen dolgoztunk azon, hogy üzletünket egy megfelelő vevőre ruházzuk át

– mondták.

   A vezérigazgató tájékoztatása szerint az Arnest csoport átvette a holland vállalat összes oroszországi létesítményt, köztük hét sörfőzdét. Továbbá felelősséget vállalt az országban dolgozó mintegy 1800 alkalmazottért is, foglalkoztatási garanciákat biztosított számukra a következő három évre.

Van den Brink vezérigazgató elmondása szerint noha a részvényeladás a vártnál sokkal tovább tartott, a tranzakció lehetővé teszi, hogy a Heineken felelős módon hagyja el Oroszországot, és biztosítsa az eddigi alkalmazottak megélhetését.

Nyitókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#heineken#oroszország#kivonulás#eladás#érdekeltség#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk