Külföld

„Széttrancsírozták őket, mint a paradicsompürét” – százával gyilkolják és kínozzák a szaúdi határőrök az afrikai migránsokat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 8:56

A szaúdi határőrség több száz, de lehet, hogy több ezer Afrikából menekülő migránst ölt meg az elmúlt 15 hónapban. 

Szaúd-Arábia határőrsége több száz afrikai migráns gyilkolt meg a jemeni határon – írta a New York Times, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet jelentésére hivatkozva. A migránsok „széleskörű és rendszerszintű” lelövése emberiesség elleni bűnnek számítana, ha azt a szaúdi kormányzat utasítására hajtják végre.

Egy etióp migráns a Times-nak elmondta, hogy nagyjából kétszáz társával együtt próbált átjutni Jemenből Szaúd-Arábiai, amikor egy lövedék csapódott be közéjük, és a repeszek szétszaggatták a körülötte lévő nőket. „Szétrancsírozta őket, mint a paradicsompürét” – mondta a 31 éves nő.

A jelentés szerint a határőrök lőfegyverekkel, valamint ágyúkkal és rakétákkal lövik a migránsokat, közük nőke és gyerekeket. Emellett verik és kínozzák is az elfogott embereket. Volt, akiktő megkérdezték, hova szeretnének golyót kapni, mielőtt meglőtték őket, egy 17 éves fiú pedig elmondta, arra kényszerítették, hogy egy másik migránssal együtt erőszakoljanak meg két nőt, miután a határőrök agyonlőttek egy másik férfit, aki erre nem volt hajlandó.

A HRW becslése szerint 2022 márciusa és 2023 júniusa között legalább több száz migránst öltek meg a szaúdi határőrök, de hozzátették, hogy a valós szám valószínűleg több ezer lehet.

Nyitókép: Szaúdi határőr a jemeni határnál, 2015-ben Fotó: REUTERS/Faisal Al Nasser

#Külföld#migráns#menekült#afrika#jemen#szaúd-arábia#határőrség#határőrök

Címlapról ajánljuk