Külföld

Tízmilliárd forintos kártérítést kap a nő, aki a Starbucks azért rúgott ki, mert fehér volt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 14:14

A nőt azután bocsájtották el, hogy a Starbucks egyik kávézója rasszista botrányba keveredett két fekete vendég eltávolítása miatt. 

Újabb, 2,7 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Starbucks amerikai kávézóláncot egy amerikai szövetségi bíró annak a nőnek, akit egy esküdtszék ítélete szerint azért rúgtak ki az állásából, hogy fehér volt – jelentette az ABC News. Az esküdtszék korábban már 25,6 millió dolláros kártérítést ítélt a cég egykori regionális igazgatójának törvénytelennek ítélt elbocsájtása miatt.

Ezzel már átszámítva nagyjából tízmilliárd forintnak megfelelő összegre emelkedett az a kártérítést, amit Shannon Phillips kap a Starbuckstól, 2018-as kirúgása miatt. 

Az 52 éves nő egy évvel később indított pert egykori munkaadója ellen, azt állítva, hogy bőrszíne „meghatározó tényező” volt kirúgásában.

Az egyebek mellett a cég philadelphiai üzleteit is felügyelő nőt egy hónappal azután rúgták ki, hogy a város egyik Starbucks kávézója nagy felháborodást okozó rasszista botrányba keveredett, miután két fekete vendégre rendőrt hívtak, miközben egy üzleti tárgyalásra vártak. Phillips állítása szerint a cég ezután őt és több más fehér alkalmazottat is megbüntetett, pedig nem volt semmi közük az esethez.

Nyitókép: Bögrék az amerikai Starbucks kávéházlánc kávézójában a budapesti Király utcában a megnyitó napján, 2018. december 4-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

#Külföld#starbucks#rasszizmus#kirúgás#kártérítés

Címlapról ajánljuk