Külföld

Kína ezentúl elhallgatja a fiatalok munkanélküliségi statisztikáit, mert azok rosszak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 13:57

Júniusban rekordot döntött az állástalanok száma Kínában, a városi fiatalok több mint 20 százaléka munkanélküli. A kínai kormány ezért úgy döntött, inkább nem közli a számokat.

Kína felfüggeszti a 16 és 24 év közöttiek munkanélküliségi statisztikáinak közlését. Júniusban rekordot döntött az állástalanok száma az országban, a városi fiatalok több mint 20 százaléka munkanélküli – írja a BBC.

Egyes elemzők a kínai gazdaság vergődését látják a döntésben, aminek komoly gyomrost vitt be a koronavírus-világjárvány, és amit az a tény is erősít, hogy a kínai jegybank kamatvágáshoz folyamodott a gazdaság élénkítése érdekében. A kedden közzétett adatok szerint a teljes, keresőképes lakosságra vetített hivatalos munkanélküliségi ráta jelenleg 5,3 százalékos Kínában.

A gazdaság és a társadalom folyamatosan fejlődik és változik, a statisztika is folyamatos fejlesztésre szorul 

– indokolta meg az adatközlés felfüggesztését Fu Linghuj, a kínai statisztikai hivatal szóvivője egy pekingi sajtótájékoztatón. Szerinte újra kell gondolni, mi alapján számít egy fiatal munkanélkülinek. Fu utalt arra, hogy megnőtt diákok aránya az országban, ami állítása szerint hatással volt a számokra – holott, mint arra a BBC emlékeztet, valójában eddig sem számolták a tanulókat a munkanélküliek közé.

Nyitókép: REUTERS / Stringer CHINA OUT. / File Photo

#Külföld#kína#munkanélküliség#statisztika

Címlapról ajánljuk