Külföld

Legalább harminchatan meghaltak a Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzekben

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 12:22

Már legalább harminchat halálos áldozata van a Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzeknek. Több ezer embert kellett evakuálni, Lahaina városában az emberek a tengerbe menekültek a lángok elől, Maui-szigetén elkeseredett harcot vívnak a tűzoltók. 

Legalább harminchatan meghaltak a Hawaii-szigeteken kedd óta pusztító erdő- és bozóttüzekben, és legkevesebb 20 embert kellett súlyos égési sérülésekkel kórházba szállítani – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön.

Mint arról beszámoltunk, a Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzek miatt a hatóságok elrendelték a fenyegetett körzetekben élő lakosság evakuálását. Több településen bezárták az iskolákat, Lahaina városában többen a tengerbe menekültek a lángok elől. 

Az egyik helikopterpilóta háborús övezethez hasonlította, egy helyi lakos pedig apokaliptikusnak nevezte a harmadik napja pusztító tűzvészt. 

Eddig több ezer hektárnyi terület égett le, de azt egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet. Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat közlése alapján az oltást az extrém szárazság és a Dora hurrikán is akadályozza, amely mintegy 800 kilométer távolságban pusztít a Hawaii-szigetek déli területein, és olykor óránként 90-120 kilométeres széllökéseket okoz.

Hawaii-szigeten vörös szintű riasztás van érvényben. Maui-szigetén kedd éjszaka mintegy 14 és fél ezren maradtak áram nélkül, számos házat megrongált az orkánerejű szél, és mintegy 270 megrongálódott vagy megsemmisült épületről számoltak be – írja az MTI.

Maui nyugati területein csaknem 4 ezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását, a hatóságok több utat is lezártak. Joe Biden merikai elnök bejelentette, hogy minden lehetséges eszközt bevetnek a sziget megsegítésére.

Nyitókép: Légi felvétel a Hawaii-szigeteken, Mauin pusztító erdőtűzről 2023 augusztus 9-én, Vince Carter via Reuters 

 

#Külföld#hawaii#maui#szigetek#erdőtűz

Címlapról ajánljuk