Külföld

Kínai kommunista propagandával fújták le London híres falát

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 20:29

Graffitiháború robbant ki Londonban, miután a Kínai Kommunista Párt ideológiáját méltató propagandaszöveg került az utcai művészetéről ismert Brick Lane egyik falára. 

A Kínai Kommunista Pártot dicsőítő graffitivel fújták le az utcai művészetéről ismert Brick Lane egyik falát Londonban – számol be róla a BBC.

A közösségi médiában kezdett terjedni a felvétel, amint a hétvégén éjszaka egy csoport piros festékkel, kínaiul írja fel Hszi Csin-ping elnök egyik legismertebb politikai szlogenét a falra. A BBC szerint Kínában nem újdonság, hogy fehér alapon vörös betűkkel politikai propagandát írnak a közfalakra, azonban Londonban volt, akit felháborított a felirat.

A falra később a kínai kormányt bíráló graffitik is felkerültek, és másokat az is bosszantott, hogy a feliratok régebbi műveket takarnak el, köztük egy olyan alkotást is, amely egy elhunyt híres utcai művész tiszteletére készült. Mostanra pedig azt sem lehet megmondani, hogy az az ominózus graffiti alkotói komolyan gondolják az állásfoglalásokat, vagy csak ironizálnak. Wang Hanzheng, a kínai propagandaszövegek egyik felfestője például állítja, a műnek „nem sok politikai jelentése volt”.

A közösségi médiában is sokan egymásnak estek, a kínai kormányt támogatók többsége szerint a Brick Lane falára készült graffitik a véleménynyilvánítás szabadságába esnek, azokat védeni kell, de Kínában voltak olyanok is, akik a kommunista rezsim burkolt kritikájaként és szatírájaként értelmezték a falfestményeket. Más országokban is rengeteg bírálat érte a feliratot, mert sokak szerint tönkre teszik mások művészetét, és valójában aláássák a szólásszabadságot a pártszlogenek.

Nyitókép: Carl Court / Getty Images

 

#Külföld#Kínai kommunista párt#Hszi Csin-ping#graffiti#london

Címlapról ajánljuk