Külföld

A hivatásos sofőr részegségét fogyatékossága – az alkoholizmus – okozta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 2. 13:22

Egy kanadai fuvarozócéget arra kötelezett a bíróság, hogy vegye vissza az ittasan balesetet okozó és emiatt elbocsátott dolgozóját. A bíróság szerint a nő részegségét fogyatékossága – az alkoholizmusa – okozta.

Arra kötelezett a kanadai munkaügyi bíróság egy québeci teherszállító céget, hogy vegye vissza egyik, korábban ittas vezetés miatt elbocsátott sofőrjét, írja a CBC.

Groupe Robert teherszállító cég dolgozóját tavaly augusztusban rúgták ki, miután részegen balesetet szenvedett a vállalat egyik járművével. A nő 2022. június 30-án éjjel 

Montréalból Pennsylvaniába tartott, eközben legalább kilenc sört megivott és elvesztette uralmát a jármű fölött. 

A baleset során személyi sérülés nem történt, de a kamionban károk keletkeztek. A nőt 0,18-as véralkoholszinttel tartóztatták le, ami több mint kétszerese volt a megengedett határértéknek.

A sofőr körülbelül egy héttel a baleset után orvoshoz fordult alkoholizmusa miatt, és beszámolt a munkáltatójának is az ivási problémájáról. A nőt hivatalosan augusztus 31-én bocsátották el, miután visszatért a bentfekvéses rehabról.

A munkaügyi bíróság most azt állapította meg, hogy a sofőr cselekménye súlyos kötelességszegésnek minősült, de italozását fogyatékosság – alkoholizmus – okozta, és a teherszállító cégnek ésszerű mértékig alkalmazkodnia kellett volna a munkavállaló problémájához.

A baleset éjszakáján innia kellett. Bár tudta, hogy nem szabadna, a szükség erősebb volt nála, olyasvalami, amit nem tudott kontrollálni

– mondta a bíró. A munkaügyi bíró szerint a cég mulasztott azzal, hogy nem kérdezte meg vagy ellenőrizte, hogy problémás alkalmazottjuk alkoholizmusban szenved-e.

A Groupe Robert közölte, fellebbezni fog a döntés ellen: azzal érveltek, hogy a cég és a sofőröket képviselő szakszervezet közötti kollektív szerződés egyértelműen kimondja, az ittas vezetésért járó büntetés a munkaviszony azonnali megszüntetése.

Magyarországon ezekben a napokban vetődött föl a zéró tolerancia eltörlésének ötlete. Zacher Gábor toxikológus az RTL Reggeliben értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy egyáltalán felmerült a szabályok enyhítése, ugyanis már 0,5 ezrelék véralkoholszintnél is nő a sofőrök reakcióideje:


Nyitókép: "Drink Driving" by DPP Law is licensed under CC BY 2.0 .

#Külföld#kanada#részeg sofőr#bíróság#munkaügyi per

Címlapról ajánljuk