Külföld

Ezrek tüntettek Bulgáriában, miután brutálisan bántalmaztak egy fiatal nőt, az elkövetőt pedig elengedte a bíróság

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 12:13

A közfelháborodás hatására újra letartóztatták a férfit, és új ügyésznek adták az ügyet.

Több ezer ember részvételével tartottak tüntetéseket Szófiában és más bolgár városokban, miután az egész országot megrázta egy 18 éves nő ellen elkövetett brutális támadás – írja a Szabad Európa.

Az eset június 26-án történt Sztara Zagorában, ahol a nőt barátja megverte és megkéselte. A történteket csak több mint egy hónappal később, július 28-án hozták nyilvánosságra, miután az áldozat családja elkeseredett a nyomozás lassúsága miatt.

A 26 éves gyanúsítottat letartóztatták, de a bíróság később elengedte, mert könnyűnek minősítették a nő sérüléseit. Azután, hogy az ügy nyilvánosságra került és közfelháborodást váltott ki, ismét letartóztatták a férfit, az esetet pedig új ügyész, Zsaneta Nedkova kapta meg.

Nedkova újabb vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy valójában mennyire súlyosak az áldozat sérülései. A nő elmondta, hogy barátja több száz vágást ejtett rajta, eltörte az orrát és leborotválta a haját.

A tüntetők a jogszabályok felülvizsgálatát, és a nők védelmét szolgáló intézkedések javítását követelték. A rendőrségi statisztikák szerint Bulgáriában az év első négy hónapjában 18 nőt ölt meg partnere, nőjogi aktivisták szerint a valós szám ennél jóval magasabb.

Nyitókép: Hristo Vladev/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#bulgária#tüntetés#nők elleni erőszak

Címlapról ajánljuk