Külföld

Videó: totálkárosra törtek egy bazi nagy orosz helikoptert Szibériában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 28. 21:21

Addig-addig forgolódott a pilóta a Mi-26 nehéz szállító helikopterrel a kelet-szibáriai Jakutszk repülőterének betonján, hogy nekivezette egy lámpaoszlopnak.

Alaposan összetörtek egy Mil Mi-26 típusú nehéz katonai szállító helikoptert a kelet-szibáriai Jakutszk repülőterén. Az Aerotime Hub cikke szerint az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) határvédelmi egységének kötelékébe tartozó, RF-06053 lajstromjelű helikopter július 27-én szenvedett balesetet a földön.

Az incidensről készült felvétel tanúsága szerint a pilóta a helikopterrel a repülőtér betonján a placc széle felé gurult és feltehetően rosszul mérte fel a távolságot az ott álló lámpaoszloptóól. A helikopter 32 méter átmérőjű, forgó főrotorja nekivágódott az oszlopnak, és ebből két katasztrófális dolog következett:

  • a főrotorról letört nagy darabok levágták a helikopter farokrészét,
  • a főrotor elnyiszálta a lámposzlopot, ami rádőlt a helikopterre, egyenesen a főrotorra és hajtóművekre.

A balesetben nem sérült meg senki, a helikopterben azonban komoly károk keletkeztek.


A jelenleg nagyjából 2-3 millió dollárba kerülő Mi-26-ost a hetvenes években fejlesztették ki a Szovjetunióban. Ez a típus a világon a legnagyobb, legnehezebb, legnagyobb teljesítményű sorozatban gyártott szállítóhelikopter, 316 épült belőle. Egy 40 méter hosszú, 28 tonnás Mi-26-os húsz tonna teher vagy 82 ember szállítására alkalmas.

#Külföld#oroszország#szibéria#jakutszk#helikopter#helikopterbaleset#mi-26

Címlapról ajánljuk