Külföld

Kegyelmet kaphat Lengyelországban egy újfasiszta csoport tagja, aki a Pride egyik résztvevőjére támadt

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 19:28

Nagy az aggodalom, hogy a lengyel kormány legitimálni akarja a homofób erőszakot és gyűlöletet.

Lengyelország főügyésze kegyelmet kért Marika M. számára. Az újfasiszta csoport tagja még a 2020-as Pride-on támadt rá egy résztvevő nőre Poznań városában, ami miatt három év börtönt kapott. Zbiegnew Ziobro főügyész már el is rendelte szabadlábra helyezését.

A 21 éves nő a Nemzeti Tisztogatás Front nevű fasiszta szervezet egy tagja, aki azért támadt rá a nőre a Pride-on, hogy elvegye tőle szivárványos táskáját. 2021-ben ítélték börtönbüntetésre rablási kísérlet miatt, írja a Vice.

Ziobro a lengyel kormány számos tagjához hasonlóan szélsőségesen konzervatív álláspontot képvisel az LMBTQ-közösség tagjaival szemben. Ellenzi a házassági egyenlőséget, valamint a melegek örökbefogadását is. Már hosszú ideje hangos védelmezője volt Marika M-nek, aki szerinte aránytalanul nagy büntetést kapott.

Ziobro azt írta Twitteren: „A bíróság három év börtönbüntetésre ítélt egy fiatal lányt, mert tiltakozott a baloldali ideológia és a homoszexualitás népszerűsítése ellen”. A helyi LMBTQ-közösség aktivistái viszont azzal érvelnek, hogy az országban még mindig fizikai támadásoknak vannak kitéve azok, akik szivárványos ruhadarabokat, jelképeket vagy táskákat viselnek, a kormány pedig „teljes vállszélességgel támogatja a neonácikat”.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#lengyelország#neonáci#támadás#homofóbia#lmbtq#kegyelem

Címlapról ajánljuk