Külföld

Madárinfluenza tizedeli a lengyelországi cicákat

rtl.hurtl.hu

2023. július 17. 16:15

Az európai hatóság arra kérte az állattartókat, hogy ne engedjék ki kedvenceiket.

Számos macska elpusztult Lengyelországban madárinfluenza miatt, dacára annak, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra kéri a kisállattartókat, hogy tartsák bent kedvenceiket. Erről a Sky News tudósít.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 46 macskát és egy fogságban élő karakált (sivatagi hiúzt) teszteltek H5N1 vírusra, és 29 állatnál pozitív lett a teszt eredménye. 11 állat elpusztult, 14-et pedig elaltattak a vírus okozta tünetek, köztük légzési nehézség és véres hasmenés miatt.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság azt javasolta, hogy a macskákat, kutyákat és más ragadozó háziállatokat tartsák távol az elhullott állatoktól, ott pedig, ahol megerősítették a madárinfluenza jelenlétét, a macskákat tartsák benn, a kutyákat pedig tartsák pórázon elővigyázatosságból.

Lengyelországban jelenleg alacsonynak értékelik annak kockázatát, hogy emberek is megfertőződjenek a vírussal, de a macskatartók és a vírust hordozó macskákkal kapcsolatba kerülők esetén ez a kockázat magasabb. Tünetekről azonban eddig nem számoltak be esetükben.

Mint arról az év elején hírt adtunk, a budapesti Noé Állatotthonban az összes meggyógyított, felnevelt madarat el kellett altatni madárinfluenza miatt.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

#Külföld#lengyelország#macska#madárinfluenza#háziállat

Címlapról ajánljuk