Külföld

Az ukránok szerint különösen eredményes volt az elmúlt napok ellentámadása

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 20:15

Az oroszok viszont arról számoltak be, hogy tíz támadást sikerült visszaverni.

Az ukrán ellentámadás különösen eredményes volt az utóbbi napokban, jelentette ki kedden Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az MTI szerint. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadsereg szóvivője pedig arról beszélt, hogy az ukrán erők tíz támadását sikerült visszaverni Donyeck térségében az orosz déli harccsoportnak az utóbbi egy napban.

Az ukrán védelmi tanács szerint „az aktív harctevékenység ezen fázisában az ukrán védelmi erők teljesítik legfőbb feladatukat a lehető legtöbb veszteséget okozva az orosz hadseregnek élőerőkben, felszerelésben, üzemanyagraktárakban, katonai járművekben, parancsnoki állásokban, tüzérségben és légvédelmi erőkben”.

Valerij Serseny, a délkeleti országrészben szolgálatot teljesítő ukrán erők szóvivője szerint az ukrán erők mintegy két kilométert nyomultak előre a déli Berdjanszk irányába. Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes még hétfőn közölte, hogy az ukrán erőknek sikerült egy heti harcok árán visszafoglalniuk 37,4 négyzetkilométer területet Bahmut határában.

Az orosz hadvezetés beszámolt arról, hogy a donyecki Georgijevka térségében és a zaporizzsjai Orehov település mellett az orosz légvédelem lelőtt két ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet, a szintén donyecki Novohrodivka mellett pedig egy Mi-8-as típusú katonai szállítóhelikoptert. A frontvonalak mentén megsemmisítettek öt HIMARS-rakétát és 14 ellenséges drónt egyéb harcjárművek és tüzérségi eszközök mellett, amelyek között nyugati típusokat is említett.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója szerint naponta mintegy ötven ukrán katona esik el azon próbálkozások során, hogy csónakkal szeljék át a Dnyeper (Dnyipro) folyót. Mint mondta, az ukrán erők kis csoportokban próbálnak beszivárogni az Antonyivkai híd térségében a szigetekre és a folyó bal partjára, amelynek térségét az orosz egységek megerősítették.

Nyitókép: Radio Free Europe / Radio Liberty / Serhii Nuzhnenko via REUTERS

#Külföld#orosz-ukrán háború#ellentámadás#donyeck#csata#háború

Címlapról ajánljuk