Külföld

Százévesen elhunyt a normandiai partraszállás utolsó francia túlélője

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 20:49

Gautier egyike volt annak a százhetvenhét francia zöldsapkásnak, akik 1944-ben a Hitler katonái által védett normandiai partszakaszt ostromolták. Az egységének alig fele élte túl a harcokat. Emmanuel Macron francia elnök is megemlékezett a háborús veteránról. 

Százéves korában elhunyt Léon Gautier, a normandiai partszállás utolsó francia túlélője. A veterán hétfőn, az észak-franciaországi Caen egyik kórházában távozott el – írja az MTI.

Léon Gautier egyike volt annak a százhetvenhét francia zöldsapkásnak – vagy másnéven Kieffer-kommandónak –, akik 1944-ben a Hitler katonái által védett normandiai partszakaszt ostromolták. „Soha nem feledjük el őket” – írta a Twitteren Emmanuel Macron francia elnök, aki a „felszabadulás hőseinek” nevezte Gautier-t és a társait. Mint arra a BBC emlékeztet: 

a normandiai harcokban Gautier egységének több mint fele odaveszett.

Az 1990-es évektől a normandiai Calvados megyében fekvő Ouistrehamban élt, a legutóbbi interjú pár éve készülte vele amikor 96 éves volt. Júniusban Léon Gautier a haditengerészeti akadémia egyik kadétjának ajándékozta sapkáját, és részt vett a Colleville-Montgomeryben tartott katonai felvonuláson, nem messze attól az ikonikus partszakasztól, ahol huszonegy éves korában partra szállt. 

Sőt Gautier egyike volt azoknak a franciáknak, akik az utolsó hadihajókon Nagy-Britanniába utaztak, hogy csatlakozzanak a Charles de Gaulle francia tábornok vezette Szabad Francia Erőkhöz, amikor a németek 1940-ben megszállták Franciaország északi felét.

A férfi Kamerunban, Kongóban, Szíriában és Libanonban harcolt, majd a partraszállás után részt vett Franciaország felszabadításában. A háború befejeztével angol feleségével visszatért Nagy-Britanniába, ahol hét évig élt, majd visszatért Franciaországba. Nem sokkal később újabb hét évre Afrikába költözött, majd egy balesete után visszatért Franciaországba.

Nyitókép: Léon Gautier Normandiában, Franciaországban 2023 június 6-án. Ludovic Marin / Pool via REUTERS

#Külföld#normandia#francia#veterán#elhunyt

Címlapról ajánljuk