Külföld

Mintha mi sem történt volna, hétfő reggel simán kinyitottak a Wagner-csoport szibériai toborzóirodái

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 16:00

Hétfőn rendesen kinyitott a Tyumenyben és Novoszibirszkben is a Wagner-csoport irodája. A szombaton leszedett toborzőplakátokat is visszatették a helyükre.

Bár egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a Wagner-csoporttal a hétvégi lázadás után, mindenesetre a zsoldoscsapatok toborzóirodája kinyitott két helyen is Szibériában – derült ki a 444.hu cikkéből.

A TASZSZ szerint a Wagner pénteken bezárt irodája hétfőn rendesen kinyitott Tyumenyben és Novoszibirszkben is. A központ bejáratánál ráadásul ismét kifüggesztették azokat a reklámplakátokat, amiket két napja leszedtek.

Péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, miután Putyin egykori legfőbb bizalmasa és az orosz védelmi minisztérium, illetve az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban megromlott a viszony. Szombat reggel fegyveres felkelés miatt emeltek vádat Prigozsin ellen.

Putyin szombat délelőtti tévébeszédében fegyveres lázadásról beszélt, és azt mondta, a wagneresek elárulták a hazát. Az orosz elnök egykori magánhadseregének tagjai közben megindultak Moszkva felé, ahol már készültek a lövészárkok.

Végül Prigozsin váratlanul bejelentette: vége a hadműveletnek, a Wagner-zsoldosok visszatérnek táboraikba. Utána a Kreml bejelentette, hogy a Wagner-vezér ellen ejtették a vádakat, majd Belaruszba távozott. Két nappal az esemény után újabb csavar a történetben, hogy Prigozsin ellen mégsem ejtették a vádakat.

Jelen állás szerint azok a Wagner-harcosok, akik nem vettek részt a felkelésben, szerződést írhatnak alá a védelmi minisztériummal, de a felkelésben résztvevő harcosok ellen sem emelnek vádat. Nagy kérdés, aki most aláír a Wagnerhez, az hova is szerződik.


Nyitókép: A Wagner Csoport székházának emblémája egy szentpétervári épületen 2023. február 3-án. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

#Külföld#oroszország#wagner-csoport#Wagner#jevgenyij prigozsin#toborzás#iroda#szibéria

Címlapról ajánljuk