Külföld

Valamiért egyre sűrűbben verekednek a németek a strandokon

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 19:05

Aggódik a rendőrség.

Csak az elmúlt hetekben több olyan incidensről is beszámolt a német sajtó, amikor tömegverekedések törtek ki népszerű nyári strandokon – írja a BBC.

Az elmúlt néhány évben már megszaporodtak az erőszakos cselekmények és a verekedések a német önkormányzati, szabadtéri uszodákban, most azonban kifejezetten sűrűn történnek ilyen esetek.

  • Szerda este több tucatnyi rendőr intézkedett és zárt le egy szabadtéri uszodát Berlin Neukölln kerületében, miután verekedés tört ki egy csúszdánál. 
  • Hétfőn egy másik, Pankow kerületben lévő uszodát zártak be a rendőrök, miután két fiatal és két úszómester közötti vita tömegverekedésbe torkollott, amelyben mintegy 30 ember vett részt.
  • A hétvégén pedig a délnyugat-németországi Mannheim városának egyik medencéjében többen megsérültek egy 40 fős tömegverekedés után. Egy 24 éves férfi késsel okozott sérüléseket.

Arra vonatkozóan nincsenek hivatalos adatok, hogy a szabadtéri városi uszodákban előforduló erőszakos cselekmények száma növekszik-e. A berlini uszodák üzemeltetői szerint ezek elszigetelt esetek, amelyek nem tükrözik azoknak a millióknak a tapasztalatait, akik Németország több ezer állami fenntartású szabadtéri uszodájába járnak.

A rendőrség azonban aggódik. 

„Csökkent a konfliktusok tiszteletteljes és erőszakmentes megoldásának képessége” – mondta Jochen Kopelke, a legnagyobb német rendőrszakszervezet vezetője a német RND újságcsoportnak.

A sajtó amúgy tele van elméletekkel arról, hogy mi áll a szabadtéri medencékben zajló verekedések hátterében.

Egyesek szerint a hőség, az alkohol és a félmeztelen fiatalok tömege tökéletes kombináció egy alkalmi verekedéshez. Mások azonban rasszista színezetű megjegyzéseket tesznek, és a „szociális gócpontokat”, a „klánokat” hibáztatják, utalva a bevándorlócsoportokra. 

A rendőrség tisztviselői felszólítjották az uszodaüzemeltetőket és az úszómestereket, hogy velük együttműködve dolgozzanak ki közös stratégiát, hogy gyorsan közbeléphessenek, mielőtt a konfliktusok elfajulnak.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#németország#uszoda#verekedés#tömegverekedés#strand#rendőrség

Címlapról ajánljuk