Külföld

Ne ölj meg minket! – skandálják a lengyel nők az utcákon, miután újabb társuk halt bele az abortusztörvény következményeibe

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. június 16. 14:19

Újra utcára vonultak a lengyelek, miután a sajtó beszámolt egy terhes nő májusban bekövetkezett haláláról. A 33 éves Dorota Lalik életét abortusszal megmenthették volna, de erről sem őt, sem a férjét nem tájékoztatták, és a nő néhány nap alatt meghalt szepszisben. Az eset nem egyedülálló az országban, ahol 2020 óta hatályosak a jogtipró abortusztörvények.

Több ezren demonstráltak az abortusztörvények ellen Lengyelországban szerda este, miután kiderült, hogy májusban meghalt egy öt hónapos terhes, 33 éves gyógyszerésznő. 

Dorota Lalik május 21-én jelentkezett be a dél-lengyelországi Nowy Targ városában lévő II. János Pál pápa kórházba, miután elfolyt a magzatvize. A Gazeta Wyborcza szerint Laliknak kezdetben azt mondták, hogy a terhesség fenntartható, és az egészsége nincs veszélyben. A személyzet állítólag azt mondta neki, hogy „feküdjön felhúzott lábakkal, hogy visszajöjjön a magzatvíz”. A nőnél fejfájás, hányás jelentkezett, a tesztek pedig gyulladást mutattak ki a szervezetében.

A háromnapos megpróbáltatás után Lalik egészségi állapota rohamosan romlani kezdett. Bár május 24-én abortuszt végeztek rajta, még aznap belehalt a szeptikus sokkba és a többszörös szervi elégtelenségbe.

„Senki sem mondta el nekünk, hogy gyakorlatilag semmi esélyünk sincs egy egészséges babára... Egész idő alatt hamis reményt keltettek bennünk, hogy minden rendben lesz... hogy [a legrosszabb esetben] a gyermek koraszülött lesz” – mondta Lalik férje a lengyel médiának. „Senki nem adott nekünk választási lehetőséget vagy esélyt arra, hogy megmentsük Dorotát, mert senki nem mondta el nekünk, hogy az élete veszélyben van” – tette hozzá a férfi.

Ne ölj meg minket! – skandálják a lengyel nők az utcákon, miután újabb társuk halt bele az abortusztörvény következményeibe
AP Photo/Markus Schreiber

Lalik halála hatalmas felháborodást váltott ki, de a düh nemcsak az ország abortuszellenes törvényei ellen irányul, hanem azok ellen az orvosok ellen is, akiket azzal vádolnak, hogy túl sokáig vártak a terhesség megszakításával. 

Mint ismert, Lengyelországban csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a gyerek nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogan, illetve ha a nő egészsége vagy élete veszélyben van, – ez a feltételrendszer azonban az orvosok megítélését is bevonja az abortusz jogszerűségének eldöntésébe.

A Guardian emlékeztet, hogy 2021-ben egy Izabela néven azonosított 30 éves nő hasonló körülmények között halt meg a déli Pszczyna városában, miután megtagadták tőle az abortuszt. Az eset szintén tiltakozásokat váltott ki, és felhívta a figyelmet arra, hogy a 2020-as döntés hogyan befolyásolja a komplikációkkal járó terhességeket. A lengyel alkotmánybíróság ugyanis abban az évben alkotmányellenesnek ítélte a magzati rendellenességek miatti abortuszt is. 

Ez a döntés „bénító hatással volt az orvosokra”, mondta Jolanta Budzowska, a Lalik és Izabela családját képviselő ügyvéd. Már csak azért is, mert ha az orvosok túl korán hajtanak végre abortuszt, ám ezután az ügyészség úgy dönt, hogy mégsem fenyegette veszély az anyát, akkor akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Indokolatlan médialincselés

Egy lengyel abortuszjogi szervezet, az Abortion Dream Team szerint Lalik halála az orvosok konformizmusának közvetlen következménye volt a törvény után. Justyna Wydrzyńska alapító arról beszélt, hogy ha egy terhes nő bejelentkezik egy kórházba, az egyáltalán nem garantálja a biztonságát.

Az orvosokat képviselő szervezetek szerint azonban indokolatlan „médialincselésnek” vannak kitéve, amely csak árt a betegekkel való kapcsolatuknak. A Nőgyógyászok és Szülészek Lengyel Társasága múlt heti közleményében azzal érvelt, hogy a komplikációkat orvosi hibának tekinteni félreértés, és csak kiélezi a konfliktust az egészségügyi dolgozók és a betegek között.

Csakhogy néhány nappal később, hétfőn a lengyel kormány betegjogi ombudsmanja megállapította, hogy Lalik ügyében az orvosok megsértették a betegjogokat, köztük a „jelenlegi orvosi ismeretek követelményeinek megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz, az egészséget és az életet fenyegető veszély esetén az egészségügyi szolgáltatások azonnali biztosításához, a szüléssel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatásokhoz, a kellő gondossággal nyújtott egészségügyi szolgáltatásokhoz” való jogot.

Ne ölj meg minket! – skandálják a lengyel nők az utcákon, miután újabb társuk halt bele az abortusztörvény következményeibe
AP Photo/Czarek Sokolowski

Ugyanezen a napon a lengyel egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy létrehozott egy csoportot, amely iránymutatásokat dolgoz ki az egészségügyi intézmények számára arról, hogyan kell eljárni olyan helyzetekben, amikor a terhesség megszakításának szükségessége merül fel. 

A Lengyel Orvosi Kamara (NIL) kedden a lengyel abortusztörvény felülvizsgálatára szólított fel: 

Legfőbb ideje alaposan átgondolni a Lengyelországban hatályos abortusztörvény hatásait, értelmezését és a félelem uralkodó kultúráját. Legfőbb ideje olyan normák kidolgozásának, amelyek garantálják a betegek biztonságát.

Az ügy azért is váltott ki elsöprő haragot, mert 2005-ben annak a kórháznak az akkori igazgatója, amelyben Lalik meghalt, állítólag bejelentette, hogy nem végez abortuszt, mert az ellentmond Isten törvényeinek és a pápa tanításának. A Gazeta Wyborcza szerint az intézményben az elmúlt 5 évben nem végeztek terhességmegszakítást.

A kórház jelenlegi igazgatója, Marek Wierzba pedig a jobboldali Szuverén Lengyelország párt helyi tanácsosa. A katolikus-nacionalista párt támogatja az abortusz betiltását, de az intézmény tagadta, hogy akár Wierzba politikai hovatartozása, akár a pápai védnökség hozzájárult volna Lalik halálához.

Veled is megtörténhet

Szerdán mintegy 29 tüntetés szerveződött Varsóban és több lengyel városban, amelyek jelszava a tavaly meghalt nő ügye után született: „még egyet ne!”. A másik jelszó, amelyet a demonstrálók skandáltak, a közösségi médiafelületeken is megjelent a hírek mellett. „Ne öljetek meg minket!”. 

A Politico beszélt egy varsói könyvelővel, Weronika Samolińskával, aki elmondta, azért vesz részt a tüntetéseken, mert a terhesség Lengyelországban a nővérei, a barátai és a lányai életét fenyegetik. „Ahelyett, hogy az orvosok a betegek egészségének és életének védelmében dolgoznának, csak a jó hírnevük védelmét tartják a szemük előtt” – magyarázta.

Ne ölj meg minket! – skandálják a lengyel nők az utcákon, miután újabb társuk halt bele az abortusztörvény következményeibe
AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Marta Lempart, az Összlengyelországi Női Sztrájk alapítója, aki számos tüntetést szervezett, azt mondta: „Minden terhes nő veszélyben van abban a pillanatban, amikor beutalják egy lengyel kórházba – fogalmazott. Az alapító szerint nehéz azt mondani, hogy ez a helyzet csak a kormány hibája, hiszen az orvosok olyan helyzetekben is megtagadhatják az abortusz elvégzését, amikor nemcsak az egészség, hanem az élet is veszélyben van. Úgy véli, 

2020 óta mindenki ismeri az Abortusz Határok nélkül nevű abortusztablettákat biztosító szervezet számát, de azt még nem mindenki ismerte fel, hogy ha valaki terhesen kórházba kerül, nem biztos, hogy onnan élve kijut.

„Felkészülten kell odamenned; készen kell állnod rá, hogy tartsd a kapcsolatot egy ügyvéddel vagy a médiával, és folyamatosan küzdened és vitatkoznod kell. És nem szabad elhinned egyetlen szót sem, amit bárki mond, mert lehet, hogy nem maradsz életben. Ezért tiltakozunk. Fel akarjuk hívni a figyelmet: ha terhes vagy, ez veled is megtörténhet, ha nem vagy felkészülve arra, hogy harcolj az életedért.”

Nyitókép: AP Photo/Czarek Sokolowski

#Külföld#lengyelország#terhesség#abortusz#dorota lalik#abortusztörvény#terhességmegszakítás#tüntetés#demonstráció#ma

Címlapról ajánljuk