Külföld

Tüntetők fogadták Izraelben Gulyás Gergelyt: aggódnak Izrael „elmagyarosodása” miatt

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 16:40

Szerintük Benjamin Netanjahu magyar mintára herélné ki az igazságügyet.

„Kiállok országunk demokráciája mellett. Most itt van annak a magyar kormánynak a képviselője, amely Európában az egyik legantidemokratikusabb. Nagyon aggódunk, mert nem akarjuk, hogy itt is ugyanez történjen” – ezt mondta a sajtónak az egyik tüntető, aki az Izraelbe látogató Gulyás Gergely ellen demonstrált, írja a helyi sajtó alapján a Népszava.

Gulyás egy jeruzsálemi pódiumbeszélgetésen védte meg a magyar igazságszolgáltatási rendszert, közben az eseménynek helyt adó hotel előtt 25-30 aktivista tüntetett ellene. Nemtetszésüket síppal, dobbal és dudával fejezték ki. A fideszes politikus az első, aki Benjamin Netanjahu miniszterelnök újbóli megválasztása óta Izraelbe látogat.

Az izraeli ellenzék tagjai és támogatói amiatt aggódnak, hogy Netanjahu kormánya olyan igazságügyi reformokat szorgalma, amelyek nagyon hasonlóak a magyarországi rendszerhez. Gulyás arról beszélt: Izraellel ellentétben Magyarországnak „írott alkotmánya van, amelyet 2011-ben fogadtak el”, hangoztatva, hogy a Fidesz-kormány demokratikus mivolta nem kérdés.

Nyitókép: Soós Tamás / MTI

#Külföld#gulyás gergely#izrael#tüntetés#igazságügy#reform#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk